Sałatka z ogórków na zimę bez sterylizacji

przepis na sałatkę jest sprawdzony, będzie pyszny! Do tego przepisu odpowiednie są również niekonwencjonalne ogórki marynowane, czyli te, które zwykle nie są używane do solenia. Możesz wziąć haczykowate, a nawet przejrzałe. Najważniejsze - nie gorzkie! Zrób ogórki bez gotowania marynaty i sterylizacji!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 45 % 5 g
węglowodany 45 % 5 g
63 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ogórki na zimę bez gotowania marynaty i sterylizacji? Ogórki z kolczastymi guzkami moczyć przez kilka godzin w zwykłej zimnej wodzie z kranu. Więc są nasycone wilgocią i staną się tak chrupiące, jak to możliwe. Jest to szczególnie ważne w przypadku przepisu bez sterylizacji, ponieważ zwykle chrupkość ogórków przy tej metodzie konserwowania jest znacznie tracona.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ogórki po namoczeniu dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Ważne jest, aby całkowicie pozbyć się piasku i ziemi. Delikatnie pocieraj je rękami pod bieżącą wodą ze wszystkich stron. Następnie pokrój warzywa na dość duże półpierścienie. Możesz posiekać ogórki i subtelniej. To po prostu zmieni wygląd sałatki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Lepiej jest używać cebuli białej lub żółtej, ponieważ odmiany te nie zmieniają zbytnio koloru podczas obróbki cieplnej. Czerwona cebula stanie się brzydka. Posolić warzywa i dodać cukier, rafinowany olej słonecznikowy (bezzapachowy) i dziewięcioprocentowy ocet. Zachowaj szczególną ostrożność podczas pracy z octem! Jeśli masz esencję octową, należy ją rozcieńczyć wodą zgodnie z instrukcjami na butelce!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj musztardę z ziarnami. Nazywa się to również francuskim. Nie jest ostry, ale wręcz przeciwnie, słodko-kwaśny i bardzo smaczny. Wymieszaj warzywa, dokręć miskę folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na cztery godziny. W tym czasie będziesz musiał kilka razy wymieszać ogórki, a następnie dadzą sok i dobrze marynują.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie umyj słoiki szczotką z sodą oczyszczoną i wysterylizuj je w dowolny sposób. Sterylizuję litrowe słoiki w ten sposób: wlewam do każdego pięćdziesiąt mililitrów zimnej wody z kranu i wkładam słoiki do kuchenki mikrofalowej na trzy minuty z mocą osiemset watów. Następnie wyciągam je za pomocą uchwytów do garnków i wlewam gorącą wodę. Ostrożnie, nie poparz się! Przykręcane pokrywki po prostu sparz wrzącą wodą. Następnie mocno ubij sałatkę na słoiki i zakręć pokrywkami.

jeśli masz specjalny Robot kuchenny z dyszami do rozdrabniania warzyw, proces przygotowania tej sałatki stanie się o wiele przyjemniejszy i szybszy, ponieważ nie będziesz musiał tracić czasu i ręcznie rozdrabniać ogórków i cebuli.
taką sałatkę Zwykle przechowuję z tyłu lodówki na dolnej półce. Ze względu na ocet okaże się trwały.
sałatka wygląda bardzo apetycznie, ziarna gorczycy wyglądają świetnie. Smak jest umiarkowanie pikantny, musztarda i ocet są wyraźnie wyczuwalne. Dlatego lepiej nie oferować takiej sałatki dzieciom.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy