skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ogórki na zimę bez gotowania marynaty i sterylizacji? Ogórki z kolczastymi guzkami moczyć przez kilka godzin w zwykłej zimnej wodzie z kranu. Więc są nasycone wilgocią i staną się tak chrupiące, jak to możliwe. Jest to szczególnie ważne w przypadku przepisu bez sterylizacji, ponieważ zwykle chrupkość ogórków przy tej metodzie konserwowania jest znacznie tracona.
Krok 2:
Ogórki po namoczeniu dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Ważne jest, aby całkowicie pozbyć się piasku i ziemi. Delikatnie pocieraj je rękami pod bieżącą wodą ze wszystkich stron. Następnie pokrój warzywa na dość duże półpierścienie. Możesz posiekać ogórki i subtelniej. To po prostu zmieni wygląd sałatki.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Lepiej jest używać cebuli białej lub żółtej, ponieważ odmiany te nie zmieniają zbytnio koloru podczas obróbki cieplnej. Czerwona cebula stanie się brzydka. Posolić warzywa i dodać cukier, rafinowany olej słonecznikowy (bezzapachowy) i dziewięcioprocentowy ocet. Zachowaj szczególną ostrożność podczas pracy z octem! Jeśli masz esencję octową, należy ją rozcieńczyć wodą zgodnie z instrukcjami na butelce!
Krok 4:
Dodaj musztardę z ziarnami. Nazywa się to również francuskim. Nie jest ostry, ale wręcz przeciwnie, słodko-kwaśny i bardzo smaczny. Wymieszaj warzywa, dokręć miskę folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na cztery godziny. W tym czasie będziesz musiał kilka razy wymieszać ogórki, a następnie dadzą sok i dobrze marynują.
Krok 5:
Dokładnie umyj słoiki szczotką z sodą oczyszczoną i wysterylizuj je w dowolny sposób. Sterylizuję litrowe słoiki w ten sposób: wlewam do każdego pięćdziesiąt mililitrów zimnej wody z kranu i wkładam słoiki do kuchenki mikrofalowej na trzy minuty z mocą osiemset watów. Następnie wyciągam je za pomocą uchwytów do garnków i wlewam gorącą wodę. Ostrożnie, nie poparz się! Przykręcane pokrywki po prostu sparz wrzącą wodą. Następnie mocno ubij sałatkę na słoiki i zakręć pokrywkami.
jeśli masz specjalny Robot kuchenny z dyszami do rozdrabniania warzyw, proces przygotowania tej sałatki stanie się o wiele przyjemniejszy i szybszy, ponieważ nie będziesz musiał tracić czasu i ręcznie rozdrabniać ogórków i cebuli.
taką sałatkę Zwykle przechowuję z tyłu lodówki na dolnej półce. Ze względu na ocet okaże się trwały.
sałatka wygląda bardzo apetycznie, ziarna gorczycy wyglądają świetnie. Smak jest umiarkowanie pikantny, musztarda i ocet są wyraźnie wyczuwalne. Dlatego lepiej nie oferować takiej sałatki dzieciom.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g