Sałatka z ogórków na zimę z czosnkiem koperkowym

z prostych potraw, łatwe, proste, szybkie i bardzo smaczne! Sałatka z ogórków na zimę z czosnkiem, koperkiem, ziołami stanie się twoją ulubioną, gdy tylko spróbujesz! Możesz użyć do tego ogórków o różnych rozmiarach, haczykowatych, niezbyt pięknych Na Zewnątrz. Możesz uzupełnić sałatkę różnymi przyprawami!
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 56 % 10 g
102 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z ogórków na zimę z czosnkiem? Przygotuj składniki. Weź dowolny olej roślinny, mam Słonecznik. Możesz zmienić zestaw przypraw i ziół według własnych upodobań. Ogórki i zioła dobrze umyć i osuszyć. Obierz czosnek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Osobno chcę powiedzieć o koperku. Koperek powinien być młody i świeży, bez kwitnienia, w przeciwnym razie smak sałatki okaże się inny, bardziej podobny do zwykłych ogórków kiszonych, miej to na uwadze!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W przypadku ogórków odetnij końcówki po obu stronach. Przenieś ogórki do dużego pojemnika, zalej zimną wodą i pozostaw na 3 godziny. Dzięki tej metodzie moczenia ogórki staną się szczególnie chrupiące.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po trzech godzinach ponownie umyj namoczone ogórki, pozwól wodzie spłynąć z warzyw przez durszlak. Pokrój ogórki w plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ząbki czosnku pokrój w cienkie plasterki. Drobno posiekaj umyte warzywa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś warzywa i zioła do głębokiego pojemnika, najlepiej szklanego lub plastikowego. Dodaj do nich przyprawy: cukier, sól, czarny pieprz, olej roślinny i ocet. Wszystko dobrze wymieszaj. Pozostaw sałatkę w temperaturze pokojowej na minimum 3 godziny. Możesz go zostawić na noc. Przykryj pojemnik serwetką. W określonym czasie sałatkę należy okresowo mieszać, aby cukier i sól się rozpuściły, a przyprawy dobrze odżywiły warzywa i zioła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj szklane słoiki, sterylizując je w łaźni wodnej, kuchence mikrofalowej lub piekarniku. Zagotuj pokrywki. Ułóż sałatkę w słoikach. Kolor ogórków powie Ci o gotowości sałatki: powinien być oliwkowy. Sok powstały w pojemniku wlej do słoików do wieszaków, aby przykrył sałatkę. Przykryj słoiki pokrywkami i sterylizuj je w rondlu, kładąc szmatkę na dnie i napełniając wodą, aby dotarła do ramion słoików. Na puszki 0,5 l-15 min

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwiń słoiki, ostudź je do góry nogami pod kołdrą i przechowuj w spiżarni. Smacznego!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy