skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z ogórków na zimę z czosnkiem? Przygotuj składniki. Weź dowolny olej roślinny, mam Słonecznik. Możesz zmienić zestaw przypraw i ziół według własnych upodobań. Ogórki i zioła dobrze umyć i osuszyć. Obierz czosnek.
Krok 2:
Osobno chcę powiedzieć o koperku. Koperek powinien być młody i świeży, bez kwitnienia, w przeciwnym razie smak sałatki okaże się inny, bardziej podobny do zwykłych ogórków kiszonych, miej to na uwadze!
Krok 3:
W przypadku ogórków odetnij końcówki po obu stronach. Przenieś ogórki do dużego pojemnika, zalej zimną wodą i pozostaw na 3 godziny. Dzięki tej metodzie moczenia ogórki staną się szczególnie chrupiące.
Krok 4:
Po trzech godzinach ponownie umyj namoczone ogórki, pozwól wodzie spłynąć z warzyw przez durszlak. Pokrój ogórki w plasterki.
Krok 5:
Ząbki czosnku pokrój w cienkie plasterki. Drobno posiekaj umyte warzywa.
Krok 6:
Przenieś warzywa i zioła do głębokiego pojemnika, najlepiej szklanego lub plastikowego. Dodaj do nich przyprawy: cukier, sól, czarny pieprz, olej roślinny i ocet. Wszystko dobrze wymieszaj. Pozostaw sałatkę w temperaturze pokojowej na minimum 3 godziny. Możesz go zostawić na noc. Przykryj pojemnik serwetką. W określonym czasie sałatkę należy okresowo mieszać, aby cukier i sól się rozpuściły, a przyprawy dobrze odżywiły warzywa i zioła.
Krok 7:
Przygotuj szklane słoiki, sterylizując je w łaźni wodnej, kuchence mikrofalowej lub piekarniku. Zagotuj pokrywki. Ułóż sałatkę w słoikach. Kolor ogórków powie Ci o gotowości sałatki: powinien być oliwkowy. Sok powstały w pojemniku wlej do słoików do wieszaków, aby przykrył sałatkę. Przykryj słoiki pokrywkami i sterylizuj je w rondlu, kładąc szmatkę na dnie i napełniając wodą, aby dotarła do ramion słoików. Na puszki 0,5 l-15 min
Krok 8:
Zwiń słoiki, ostudź je do góry nogami pod kołdrą i przechowuj w spiżarni. Smacznego!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g