skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Lepiej jest używać pomidorów do takiego zbioru, które nie są duże, aby zmieściły się w całości w słoiku i są dojrzałe, ale gęste, aby nie pękły podczas wlewania wrzącej wody. Pomidory dokładnie umyj pod bieżącą wodą, wrzuć je do durszlaka, aby woda była szklana.
Krok 2:
Puszki myjemy roztworem sody i sterylizujemy w jeden z wygodnych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Pokrywki myjemy i gotujemy lub sterylizujemy razem ze słoikami w piekarniku. Podczas sterylizacji puszek w piekarniku kładziemy je na grillu z wilgotną szyjką w dół.
Krok 3:
Zieloni: gałązka koperku, kilka liści czarnej porzeczki i wiśni, w razie potrzeby można dodać więcej przypraw, dokładnie umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Ząbki czosnku obieramy z folii, wkładamy do sterylnych słoików, tam też wysyłamy zielenie.
Krok 4:
Ułóż pomidory szczelnie na wierzchu, powinny leżeć ciasno w słoiku. Ale nie powinni się ściskać, aby podczas nalewania skórka pomidorów nie pękła. Zagotuj wodę w czajniku, zalej pomidory w słoikach wrzącą wodą. Wlej wodę do środka cienkim strumieniem, aby ściany puszki nie pękły. Przykryj słoiki pokrywkami, pozostaw pomidory we wrzącej wodzie na 15 minut.
Krok 5:
Przygotowanie marynaty do pomidorów. Wlej wodę ze słoików z pomidorami do rondla. Dodaj cukier i sól, goździki, ziarna pieprzu, cynamon, liść laurowy. Doprowadź marynatę do wrzenia, mieszając łyżką. Wlej ocet stołowy, zagotuj marynatę i wyłącz ogień.
Krok 6:
Zalej pomidory wrzącą marynatą w słoikach. Natychmiast zwijamy słoiki z pokrywkami pomidorów i odwracamy do góry nogami, owijamy słoiki ciepłym kocem i pozostawiamy na noc, aż całkowicie ostygną. Taki przedmiot nie wymaga dodatkowej sterylizacji, ze względu na zawartość octu stołowego w marynacie pomidory nie zepsują się przez długi czas. Następnie przedmiot jest usuwany do przechowywania w chłodnym miejscu: w lodówce, zimnej spiżarni lub piwnicy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g