słodkie pomidory na zimę

delikatne, dobrze smakujące marynowane pomidory! Istnieje wiele ciekawych przepisów na zimowe przetwory z pomidorów. Marynowane słodkie pomidory to pyszna przekąska o niezwykłym aromacie i smaku, które pomidory nadają przyprawom takim jak goździki, cynamon i czosnek.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
23 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Lepiej jest używać pomidorów do takiego zbioru, które nie są duże, aby zmieściły się w całości w słoiku i są dojrzałe, ale gęste, aby nie pękły podczas wlewania wrzącej wody. Pomidory dokładnie umyj pod bieżącą wodą, wrzuć je do durszlaka, aby woda była szklana.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Puszki myjemy roztworem sody i sterylizujemy w jeden z wygodnych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Pokrywki myjemy i gotujemy lub sterylizujemy razem ze słoikami w piekarniku. Podczas sterylizacji puszek w piekarniku kładziemy je na grillu z wilgotną szyjką w dół.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zieloni: gałązka koperku, kilka liści czarnej porzeczki i wiśni, w razie potrzeby można dodać więcej przypraw, dokładnie umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Ząbki czosnku obieramy z folii, wkładamy do sterylnych słoików, tam też wysyłamy zielenie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż pomidory szczelnie na wierzchu, powinny leżeć ciasno w słoiku. Ale nie powinni się ściskać, aby podczas nalewania skórka pomidorów nie pękła. Zagotuj wodę w czajniku, zalej pomidory w słoikach wrzącą wodą. Wlej wodę do środka cienkim strumieniem, aby ściany puszki nie pękły. Przykryj słoiki pokrywkami, pozostaw pomidory we wrzącej wodzie na 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotowanie marynaty do pomidorów. Wlej wodę ze słoików z pomidorami do rondla. Dodaj cukier i sól, goździki, ziarna pieprzu, cynamon, liść laurowy. Doprowadź marynatę do wrzenia, mieszając łyżką. Wlej ocet stołowy, zagotuj marynatę i wyłącz ogień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zalej pomidory wrzącą marynatą w słoikach. Natychmiast zwijamy słoiki z pokrywkami pomidorów i odwracamy do góry nogami, owijamy słoiki ciepłym kocem i pozostawiamy na noc, aż całkowicie ostygną. Taki przedmiot nie wymaga dodatkowej sterylizacji, ze względu na zawartość octu stołowego w marynacie pomidory nie zepsują się przez długi czas. Następnie przedmiot jest usuwany do przechowywania w chłodnym miejscu: w lodówce, zimnej spiżarni lub piwnicy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy