marynata miodowo-musztardowa

Jasny, pachnący, prosty, wszechstronny, na każdą okazję! Marynatę miodowo-musztardową można przygotować w dowolnym momencie-wymaga najbardziej znanych potraw. Harmonijnie łączy słodkie i pikantne, dzięki czemu mięso w gotowej formie okazuje się niezwykle smaczne, o delikatnym aromacie.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 6 % 4 g
węglowodany 88 % 60 g
237 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić marynatę miodowo-musztardową? Przygotuj wskazane składniki i odmierz ich odpowiednią ilość. Oprócz tych produktów możesz dodać ulubione przyprawy do smaku. Mogą to być: kurkuma, chmiel, papryka, kolendra lub inne, które lubisz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej miód do głębokiego naczynia. Miód nie powinien być kandyzowany, konsystencja powinna być płynna. Jeśli jest gęsty, możesz go trochę podgrzać, aby był bardziej płynny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj ziarnistą musztardę i zwykłą ostrą musztardę (ja używam Rosyjskiej) do miski z miodem i wszystko wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz ząbki czosnku, opłucz i przepuść przez prasę. Dodaj posiekany czosnek do marynaty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej sos sojowy do marynaty, dodaj sól, wybrane przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Powinna uzyskać jednorodną konsystencję. Aby wybrane przyprawy ujawniły swój aromat, marynatę można lekko podgrzać (do temperatury nie większej niż 80 stopni)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Możesz użyć gotowej marynaty do marynowania dowolnego mięsa. Aby marynować ptaka, powinien pozostać w marynacie tak długo, jak to możliwe. Co najmniej 6-8 godzin, najłatwiej zostawić na noc. Wtedy ptak jest doskonale nasycony miodem, musztardą i przyprawami. Do takiej marynaty wybrałem podudzie z indyka-okazało się bardzo smaczne i soczyste!

przed użyciem marynaty wybrany kurczak lub indyk należy wcześniej przygotować. Jeśli został zamrożony, należy go rozmrozić do temperatury pokojowej. Dokładnie spłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Ułóż przygotowanego ptaka na blasze do pieczenia lub naczyniu do pieczenia. Następnie musisz posmarować go marynatą ze wszystkich stron. Jeśli marynata pozostanie, wlej ją na kurczaka. Następnie musisz przykryć blachę do pieczenia lub formę folią i pozostawić ptaka do marynowania. Im większy kurczak lub indyk, tym więcej czasu potrzebuje na marynowanie. W tym czasie musisz kilkakrotnie obrócić ptaka w marynacie.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy