skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do przygotowania słodkich chrupiących ogórków na zimę. Ogórki muszą być małe, do 10 centymetrów, świeże i Młode. Dokładnie umyj ogórki, Usuń owoce z uszkodzeniami i zgnilizną.
Krok 2:
Odetnij końce ogórków po obu stronach. Umieść ogórki w misce lub dużym rondlu, przykryj zimną, czystą wodą i pozostaw na trzy do czterech godzin do namoczenia. Następnie spuść wodę, ponownie dobrze spłucz. Dzięki tej technice ogórki kiszone będą chrupiące.
Krok 3:
Puszki należy umyć wodą i sodą, można je wysterylizować w piekarniku. Włóż umyte mokre słoiki do zimnego piekarnika, szyjką do dołu na ruszcie, włącz piekarnik na 150 stopni i sterylizuj słoiki o pojemności 1 litra przez około 15 minut.możesz wysterylizować słoiki w inny sprawdzony, wygodniejszy sposób, na przykład w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Umyj pokrywki i gotuj przez 5 minut.
Krok 4:
Umyj warzywa i kilka liści laurowych, osusz na ręczniku papierowym i umieść na dnie wysterylizowanych słoików. Aby ogórki nabrały przyjemnego smaku i aromatu, musisz dodać liście chrzanu do słoików, ale muszą być świeże. Jeśli nie ma chrzanu, możesz użyć korzenia, obrać go i pokroić na kilka małych kawałków, włożyć kilka kawałków do słoików. Obierz czosnek, pokrój goździki na kilka dużych kawałków, połóż na dnie słoików
Krok 5:
Ułóż ogórki mocno na wierzchu. Zagotuj wodę w czajniku lub rondlu. Napełnij zawartość słoików, aby sięgała do ich wieszaków. Pozostaw słoiki na 15 minut, przykryj je pokrywkami.
Krok 6:
Następnie spuść wodę do garnka. Dodaj pozostały liść laurowy, ziarna pieprzu, cukier i sól. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, wymieszać, aby rozpuścić cukier i sól. Wlej ocet. gotuj mieszaninę i gotuj przez trzy minuty. Następnie wyłącz ogrzewanie i natychmiast napełnij słoiki marynatą.
Krok 7:
Zwiń je pokrywkami i pozostaw do góry nogami w temperaturze pokojowej do ostygnięcia, przykrywając je kocem. Obrabiany przedmiot jest gotowy. Odłóż do przechowywania. Smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g