ogórki na zimę słodkie chrupiące

pyszne, słodkie i chrupiące ogórki kiszone! Istnieje wiele różnych przepisów na puste ogórki na zimę. Każda gospodyni ma swój ulubiony przepis, z dobrze dobranymi przyprawami i proporcjami do smaku swoich gospodarstw domowych. W tym przepisie przestrzeganie tych proporcji jest bardzo ważne, ale w przeciwieństwie do zwykłego marynowania ogórków, tutaj jest większa proporcja cukru, a mniejsza – soli. Ale w wyniku takiego "naruszenia" uzyskuje się bardzo smaczne, słodkie i chrupiące ogórki na zimę.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 4 g
18 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do przygotowania słodkich chrupiących ogórków na zimę. Ogórki muszą być małe, do 10 centymetrów, świeże i Młode. Dokładnie umyj ogórki, Usuń owoce z uszkodzeniami i zgnilizną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odetnij końce ogórków po obu stronach. Umieść ogórki w misce lub dużym rondlu, przykryj zimną, czystą wodą i pozostaw na trzy do czterech godzin do namoczenia. Następnie spuść wodę, ponownie dobrze spłucz. Dzięki tej technice ogórki kiszone będą chrupiące.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Puszki należy umyć wodą i sodą, można je wysterylizować w piekarniku. Włóż umyte mokre słoiki do zimnego piekarnika, szyjką do dołu na ruszcie, włącz piekarnik na 150 stopni i sterylizuj słoiki o pojemności 1 litra przez około 15 minut.możesz wysterylizować słoiki w inny sprawdzony, wygodniejszy sposób, na przykład w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Umyj pokrywki i gotuj przez 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj warzywa i kilka liści laurowych, osusz na ręczniku papierowym i umieść na dnie wysterylizowanych słoików. Aby ogórki nabrały przyjemnego smaku i aromatu, musisz dodać liście chrzanu do słoików, ale muszą być świeże. Jeśli nie ma chrzanu, możesz użyć korzenia, obrać go i pokroić na kilka małych kawałków, włożyć kilka kawałków do słoików. Obierz czosnek, pokrój goździki na kilka dużych kawałków, połóż na dnie słoików

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż ogórki mocno na wierzchu. Zagotuj wodę w czajniku lub rondlu. Napełnij zawartość słoików, aby sięgała do ich wieszaków. Pozostaw słoiki na 15 minut, przykryj je pokrywkami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie spuść wodę do garnka. Dodaj pozostały liść laurowy, ziarna pieprzu, cukier i sól. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, wymieszać, aby rozpuścić cukier i sól. Wlej ocet. gotuj mieszaninę i gotuj przez trzy minuty. Następnie wyłącz ogrzewanie i natychmiast napełnij słoiki marynatą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zwiń je pokrywkami i pozostaw do góry nogami w temperaturze pokojowej do ostygnięcia, przykrywając je kocem. Obrabiany przedmiot jest gotowy. Odłóż do przechowywania. Smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%. 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy