papryka z jabłkami na zimę

jabłka do konserw potrzebują słodko-kwaśnych. Paprykę można zamknąć na zimę na różne sposoby. Okaże się bardzo smaczny, jeśli dodasz słodko-kwaśne lub kwaśne jabłka do słodkiej papryki. Same warzywa i marynata okażą się smaczne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 91 % 10 g
44 kcal
IG: 45 / 0 / 55

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki. Papryka wybierz gęstą, dojrzałą i soczystą, o gładkiej skórze. Przed zakupem dokładnie sprawdź warzywa pod kątem uszkodzonych obszarów. Jeśli wewnątrz warzywa znajdują się gnijące obszary z pleśnią, lepiej w ogóle nie używać takiej papryki, ponieważ proces gnicia rozpoczął się i rozprzestrzenił na całe warzywo. Nawet jeśli odetniesz zgniłą część, słoik z takim pieprzem może w końcu eksplodować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj słoiki i pokrywki wewnątrz i na zewnątrz oraz wysterylizuj. Można to zrobić na parze za pomocą specjalnej pokrywki do sterylizacji lub kalcynować słoiki w piekarniku. Jeśli sterylizujesz słoiki w piekarniku, nie wkładaj ich natychmiast do gorącego piekarnika, w przeciwnym razie pękną od różnicy temperatur. Słoiki należy umieścić w zimnym piekarniku na ruszcie, aby stopniowo się nagrzewały.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę, ocet do emaliowanej patelni, dodaj cukier. Postaw garnek na ogniu i zagotuj na średnim ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Paprykę umyj, usuń nasiona i łodygę. Pokrój miąższ w długie paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jabłka umyj, osusz i pokrój na ćwiartki, usuwając nasiona. Wybrałem małe jabłka, ale możesz użyć dużych.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ząbki czosnku obierz. Możesz przeciąć Duże goździki wzdłuż na pół.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Paprykę i jabłka włożyć w części do wrzącej marynaty i gotować na średnim ogniu przez 1-2 minuty. Papryka i jabłka nie będą miały czasu na gotowanie i zachowanie gęstości, ale gotowanie w occie zabije bakterie, co zapobiegnie zakwaszeniu przedmiotu obrabianego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś ugotowaną paprykę i jabłka na talerze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż ząbki czosnku i ziele angielskie w słoikach. Ta objętość pieprzu wystarczy na 1 litrowy słoik lub dwa 0,5 litra.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż blanszowaną paprykę i jabłka warstwami na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp paprykę z jabłkami marynatą, w której zostały ugotowane.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zamknij słoiki zakręcanymi pokrywkami lub zwiń blaszane pokrywki za pomocą klucza.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Odwróć schłodzone słoiki z powrotem pokrywkami do góry. Przechowuj paprykę w puszkach w chłodnym, ciemnym miejscu bez bezpośredniego światła słonecznego. Przechowuj otwarty przedmiot w lodówce. Smacznego!

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy