skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki. Papryka wybierz gęstą, dojrzałą i soczystą, o gładkiej skórze. Przed zakupem dokładnie sprawdź warzywa pod kątem uszkodzonych obszarów. Jeśli wewnątrz warzywa znajdują się gnijące obszary z pleśnią, lepiej w ogóle nie używać takiej papryki, ponieważ proces gnicia rozpoczął się i rozprzestrzenił na całe warzywo. Nawet jeśli odetniesz zgniłą część, słoik z takim pieprzem może w końcu eksplodować.
Krok 2:
Dokładnie umyj słoiki i pokrywki wewnątrz i na zewnątrz oraz wysterylizuj. Można to zrobić na parze za pomocą specjalnej pokrywki do sterylizacji lub kalcynować słoiki w piekarniku. Jeśli sterylizujesz słoiki w piekarniku, nie wkładaj ich natychmiast do gorącego piekarnika, w przeciwnym razie pękną od różnicy temperatur. Słoiki należy umieścić w zimnym piekarniku na ruszcie, aby stopniowo się nagrzewały.
Krok 3:
Wlej wodę, ocet do emaliowanej patelni, dodaj cukier. Postaw garnek na ogniu i zagotuj na średnim ogniu.
Krok 4:
Paprykę umyj, usuń nasiona i łodygę. Pokrój miąższ w długie paski.
Krok 5:
Jabłka umyj, osusz i pokrój na ćwiartki, usuwając nasiona. Wybrałem małe jabłka, ale możesz użyć dużych.
Krok 6:
Ząbki czosnku obierz. Możesz przeciąć Duże goździki wzdłuż na pół.
Krok 7:
Paprykę i jabłka włożyć w części do wrzącej marynaty i gotować na średnim ogniu przez 1-2 minuty. Papryka i jabłka nie będą miały czasu na gotowanie i zachowanie gęstości, ale gotowanie w occie zabije bakterie, co zapobiegnie zakwaszeniu przedmiotu obrabianego.
Krok 8:
Przenieś ugotowaną paprykę i jabłka na talerze.
Krok 9:
Ułóż ząbki czosnku i ziele angielskie w słoikach. Ta objętość pieprzu wystarczy na 1 litrowy słoik lub dwa 0,5 litra.
Krok 10:
Ułóż blanszowaną paprykę i jabłka warstwami na wierzchu.
Krok 11:
Posyp paprykę z jabłkami marynatą, w której zostały ugotowane.
Krok 12:
Zamknij słoiki zakręcanymi pokrywkami lub zwiń blaszane pokrywki za pomocą klucza.
Krok 13:
Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 14:
Odwróć schłodzone słoiki z powrotem pokrywkami do góry. Przechowuj paprykę w puszkach w chłodnym, ciemnym miejscu bez bezpośredniego światła słonecznego. Przechowuj otwarty przedmiot w lodówce. Smacznego!
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g