skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić codzienną kapustę? Przygotuj niezbędne składniki. Weź świeżą, soczystą kapustę. Przed pokrojeniem główki kapusty zdejmij z niej górne brudne liście. Dobrze umyj warzywa, osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
Najpierw zacznij gotować marynatę. Aby to zrobić, wlej litr wody do rondla. Dodaj do niego sól, cukier, pieprz, liść laurowy, olej roślinny. Umieść na kuchence i pozwól płynowi się zagotować. Gotuj przez 5 minut, wyjmij z pieca, wlej ocet.
Krok 3:
Posiekaj białą kapustę w piękne cienkie paski. Jeśli kapusta jest stara, możesz ją lekko zmiażdżyć rękami.
Krok 4:
Obrane marchewki zetrzyj na grubej tarce. Do tego przepisu wskazane jest wybranie słodkich i soczystych marchewek. Ponadto marchewki nie można zetrzeć, ale pokroić w cienkie paski.
Krok 5:
Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona i ogony. Pokrój paprykę w paski. Przełóż obrany czosnek przez prasę. Wymieszaj wszystkie warzywa i zalej je lekko schłodzoną marynatą. Pozostaw masę do całkowitego ostygnięcia, a następnie włóż do sterylnych słoików, Zamknij nylonowymi pokrywkami i przechowuj w lodówce.
z kapusty można pobrać próbkę po dniu (dlatego tak się nazywa). Marynatę można wlać już po rozłożeniu w słoikach. W niektórych przypadkach jest to jeszcze wygodniejsze. Aby warzywa marynowały się szybciej, można je dobrze ubić w słoikach, naciskając dłonią od góry. Lub pozostaw na chwilę pod uciskiem w szerokim rondlu.
ogólnie dzienna kapusta nie jest przeznaczona do długotrwałego przechowywania-nie jest zwijana, ale spożywana w ciągu kilku dni po ugotowaniu. Dopuszczalne jest trzymanie go nie w lodówce, ale w dowolnym chłodnym i ciemnym miejscu.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g