codzienna kapusta z marchewką i czosnkiem

chrupiące, jasne, słodko-kwaśne, zdrowe! Codzienna kapusta z marchewką i czosnkiem będzie doskonałą przekąską na każdym stole! Gotowanie go w słoiku jest łatwe, smakuje nieporównywalnie!
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 64 % 7 g
51 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić codzienną kapustę? Przygotuj niezbędne składniki. Weź świeżą, soczystą kapustę. Przed pokrojeniem główki kapusty zdejmij z niej górne brudne liście. Dobrze umyj warzywa, osusz ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw zacznij gotować marynatę. Aby to zrobić, wlej litr wody do rondla. Dodaj do niego sól, cukier, pieprz, liść laurowy, olej roślinny. Umieść na kuchence i pozwól płynowi się zagotować. Gotuj przez 5 minut, wyjmij z pieca, wlej ocet.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj białą kapustę w piękne cienkie paski. Jeśli kapusta jest stara, możesz ją lekko zmiażdżyć rękami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obrane marchewki zetrzyj na grubej tarce. Do tego przepisu wskazane jest wybranie słodkich i soczystych marchewek. Ponadto marchewki nie można zetrzeć, ale pokroić w cienkie paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona i ogony. Pokrój paprykę w paski. Przełóż obrany czosnek przez prasę. Wymieszaj wszystkie warzywa i zalej je lekko schłodzoną marynatą. Pozostaw masę do całkowitego ostygnięcia, a następnie włóż do sterylnych słoików, Zamknij nylonowymi pokrywkami i przechowuj w lodówce.

z kapusty można pobrać próbkę po dniu (dlatego tak się nazywa). Marynatę można wlać już po rozłożeniu w słoikach. W niektórych przypadkach jest to jeszcze wygodniejsze. Aby warzywa marynowały się szybciej, można je dobrze ubić w słoikach, naciskając dłonią od góry. Lub pozostaw na chwilę pod uciskiem w szerokim rondlu.

ogólnie dzienna kapusta nie jest przeznaczona do długotrwałego przechowywania-nie jest zwijana, ale spożywana w ciągu kilku dni po ugotowaniu. Dopuszczalne jest trzymanie go nie w lodówce, ale w dowolnym chłodnym i ciemnym miejscu.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy