bakłażan z orzechami po gruzińsku

pikantna, aromatyczna przekąska z bakłażanem. Pyszne i piękne! Bułki z bakłażana z nadzieniem orzechowym w stylu gruzińskim przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tego warzywa i pikantnych przekąsek. Pachnące, pikantne, soczyste i oryginalne bułki będą nie tylko przyjemnym dodatkiem do kolacji, ale także ozdobą świątecznego stołu.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 28 stycznia-3 lutego

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 4 g
tłuszcze 52 % 13 g
węglowodany 32 % 8 g
150 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułki z bakłażanem z orzechami? Przygotuj wskazane składniki. Orzechy włoskie należy obrać. Jeśli nie są smażone, lepiej smażyć je na suchej patelni (około 2-3 minut), ciągle mieszając. Prażone orzechy są smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Świeże zioła (kolendra, bazylia, pietruszka, koperek) umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi i drobno posiekać. Jeśli używasz sezonowych zimowych zieleni, lepiej wziąć więcej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze spłucz bakłażany. Osusz ręcznikami papierowymi. Usuń szypułkę. Pokrój na podłużne płytki (o grubości około 0,5-0,7 mm). Aby uniknąć goryczy w smaku, posolić warzywa, pozostawić na 30 minut. Spuść powstały płyn. Na patelni rozgrzej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia. Smaż bakłażany z obu stron na średnim ogniu, aż się zarumienią. Ułóż gotowe "Zakładki" na ręcznikach papierowych, które wchłoną nadmiar tłuszczu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj prażone orzechy włoskie za pomocą blendera (niezbyt drobno) lub włóż jądra do torby i przejdź przez nie wałkiem do ciasta. Przenieś je do miski. Dodaj posiekane świeże zioła i czosnek przepuszczony przez prasę. Ponownie zmiel wszystko razem blenderem lub przepuść przez maszynę do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wino lub biały ocet do gotowej mieszanki. Możesz go zastąpić jogurtem naturalnym i śmietaną(3-4 łyżki stołowe). Dodałem 3% octu winnego i śmietany. Sól i pieprz do smaku. Mieszaj masę, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na krawędzi gorących "języków" z bakłażana (jego wąska część) połóż przygotowaną masę orzechową (około 1 łyżki) i natychmiast zwiń w bułki. Lepiej jest rozprowadzić mieszaninę natychmiast po usmażeniu pasków, ponieważ po ostygnięciu będą one słabo zwijane w tuby. Aby zapobiec rozpadaniu się rolek, przymocuj je wykałaczkami. Danie można zaprojektować w inny sposób. Smażone krążki bakłażana po prostu posmaruj mieszanką orzechów. W takim przypadku nie musisz ich zwijać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe bakłażany w stylu gruzińskim można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Aby podać na talerzu, połóż najpierw umyte i wysuszone liście sałaty. Ładnie ułóż na nich bułki. Udekoruj je cienko pokrojonymi pierścieniami cebuli lub niebieskiej cebuli, gałązkami zieleni. Posyp bakłażany ziarnami dojrzałego granatu.

jak wybrać odpowiedni bakłażan do tego dania? Owoce powinny być średniej wielkości z błyszczącą ciemną skórką. Nie bierz brązowych, pomarszczonych, miękkich i uszkodzonych warzyw. Musi być łodyga.

aby zmniejszyć zużycie oleju, bakłażany nie mogą być smażone, ale pieczone w piekarniku. Połóż talerze na blasze wyłożonej pergaminem. Za pomocą pędzla silikonowego lekko posmaruj rafinowanym olejem roślinnym. Piec do zarumienienia (około 15 minut) w temperaturze 200 stopni. Gdy jedna strona się zarumieni, Odwróć na drugą.

skład przypraw można uzupełnić i zmienić według własnego uznania. Smak sprawi, że chmiel będzie jaśniejszy i ostrzejszy-suneli (około 1 herbaty. l.), mielona czerwona papryka (0,5 łyżeczki. l.), pokruszone ziarna kolendry(1-2 herbaty. l.).

kolejna opcja. Nałóż łyżkę nadzienia na brzeg bakłażana. Na wierzch ułóż plasterek pomidora i cienki plasterek papryki. Zwiń rurkę. Przekąska będzie bardziej soczysta i aromatyczna.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Granat - 52   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy