skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować kalafior po koreańsku? Przede wszystkim umieść garnek z wodą na kuchence. Dobrze umyj wszystkie warzywa szczotką. Podziel kalafior na osobne parasole. Pokrój duże ostrym nożem na dwie lub trzy lub więcej części.
Krok 2:
Gdy woda w garnku się zagotuje, Posol ją. Zanurz kalafior we wrzącej wodzie. Ile gotować kapustę? Dla średniej wielkości parasoli 5 minut, dla mniejszych-3-4 minuty. Uważaj na gotowość kapusty, nie odchodząc od pieca. Sprawdź miękkość widelcem.
Krok 3:
Przenieś ugotowane kwiatostany kapusty do durszlaka łyżką cedzakową. Nadal potrzebujemy wywaru, więc odłóż go na bok.
Krok 4:
Obrane i umyte marchewki zetrzyj na grubej tarce. Możesz pokroić go w paski lub użyć koreańskiej tarki.
Krok 5:
Drobno posiekaj świeże zioła. Posiekaj obrany czosnek. Drobno posiekaj ostrą paprykę. Dodaj marchewki i zioła z przyprawami do kapusty i delikatnie wymieszaj.
Krok 6:
Do marynaty weź bulion z kapusty. Dodaj do niego sól, cukier, olej roślinny. Umieść garnek marynaty na kuchence i gotuj na wolnym ogniu przez około dwie do trzech minut. Na koniec dodaj przyprawy, kolendrę, sok z cytryny. Aby wszystko działało tak, jak potrzebujesz, spróbuj marynaty! I uzupełnij to, czego Twoim zdaniem brakuje. Najlepiej używaj koreańskich przypraw.
Krok 7:
Wlej wrzącą solankę na kapustę z warzywami. Wymieszać. Pozostaw na jedną do dwóch godzin w temperaturze pokojowej pod przykryciem. Teraz możesz pobrać pierwszą próbkę! Po schłodzeniu kalafior po koreańsku smakuje lepiej, więc przechowuj go w lodówce przed podaniem! Jeśli pozwolisz kapuście stać w lodówce na noc, jej smak będzie jeszcze jaśniejszy. Smacznego dla wszystkich!
porady:
jeśli jest czas, napełnij kapustę roztworem wody i soli (na litr 1 łyżki) i przytrzymaj przez pół godziny – w ten sposób wyjdą błędy, które często chowają się w niewidocznym dla nas miejscu. Następnie opłucz kapustę pod kranem.
nie możesz wziąć soku z cytryny, ale ocet: jabłkowy lub stołowy.
możesz pokroić mniejszą kapustę, a następnie szybciej się ugotuje.
marchewki można wstępnie ugotować.
weź pod uwagę, że po usunięciu pnia zmienia się waga kapusty, więc zważ ją po jej usunięciu.
marynowanie zimnej przekąski może zająć do 5-6 godzin. Dokładny czas zależy od wielkości cięcia, struktury kapusty i marchwi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g