skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki określone w przepisie. Umyj i obierz warzywa. Dokładnie umyj słoiki (500 ml) sodą oczyszczoną. Wysuszyć. Jak sterylizować słoiki w piekarniku? Umieść je w zimnym piekarniku dnem do góry. Ogrzewać przez 15 minut w temperaturze 120°C. pojemniki można sterylizować w kuchence mikrofalowej lub nad parą. Gotuj metalowe pokrywki przez około 10 minut. Odcedź i pozwól im ostygnąć.
Krok 2:
Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz Duże młode owoce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skórki. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, Wytnij środek nasionami. W czystej postaci powinno być około 3 kg.
Krok 3:
W misce wymieszaj sól, cukier, gotową koreańską przyprawę do marchwi, rafinowany olej roślinny i 9% ocet stołowy. Dokładnie mieszaj mieszaninę, aż kryształy soli i cukru całkowicie się rozpuszczą.
Krok 4:
Zetrzyj cukinię na tarce do marchwi w stylu koreańskim. Weź szeroką i głęboką miskę, w której wygodnie będzie wymieszać masę warzywną. Przenieś tam startą cukinię.
Krok 5:
Zetrzyj również soczystą i słodką marchewkę na koreańskiej tarce. Jeśli nie masz koreańskiej tarki, użyj zwykłej grubej tarki. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie. Zmiel czosnek nożem tak drobno, jak to możliwe lub przełóż przez prasę. Wyślij marchewkę, cebulę i czosnek do cukinii. Dodaj mieszaninę cukru, soli, octu, przypraw i oleju roślinnego. Dobrze wymieszaj. Pozostaw na 3 godziny. W tym czasie warzywa wypuszczą sok i wchłoną smaki przypraw.
Krok 6:
Po 3 godzinach rozprowadź mieszankę warzywną w czystych, suchych słoikach. Za pomocą sterylizowanej łyżki ubij masę, wyrzucając z niej nadmiar powietrza. Nie napełniaj słoików po brzegi, pozostaw szczelinę 1-1, 5 cm, w przeciwnym razie sok wypłynie podczas sterylizacji. Przykryj gotowanymi suchymi pokrywkami.
Krok 7:
Wlej gorącą wodę do szerokiego garnka (ale nie wrzącą wodę, w przeciwnym razie szkło pęknie). Umieść tam pojemniki z sałatką. Woda powinna sięgać do & quot; wieszaków & quot; puszek. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ciepło. Sterylizuj przez około 15 minut. Wyjmuj słoiki z patelni pojedynczo. Zwiń pokrywki. Odwróć do góry nogami, zawiń w koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia (około jednego dnia). Przechowuj przedmiot w chłodnym miejscu (Piwnica, lodówka). Smacznego!
w razie potrzeby dodaj paprykę pokrojoną w paski do warzyw.
jeśli chcesz, lekko usmaż nasiona sezamu na rafinowanym oleju o wysokiej temperaturze dymienia. Dodaj do masy. Dzięki nim smak sałatki będzie jeszcze bardziej oryginalny.
jeśli nie planujesz przechowywać przedmiotu obrabianego przez całą zimę, nie musisz go sterylizować. Zamknij słoiki plastikowymi, czystymi pokrywkami i wstaw do lodówki.
jeśli przygotowujesz sałatkę na lunch lub kolację, nie dodawaj octu.
jeśli nie masz koreańskiej przyprawy do marchwi, po prostu dodaj do smaku zmieloną czerwoną paprykę i ziarna kolendry.
cukinii nie można pocierać, ale pokroić w plasterki (o grubości około 1 cm).
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g