heh ze śledzia po koreańsku

Pikantny, niezwykły smak, z prostych potraw! Koreańskie śledzie heh to pikantna orientalna przekąska z dość niedrogiej ryby. Takie jasne danie może być doskonałą ozdobą świątecznego stołu. Spodoba się miłośnikom ostrego i pikantnego śledzia.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 10 g
tłuszcze 38 % 10 g
węglowodany 23 % 6 g
146 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 13 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić heh ze śledzia po koreańsku? Przygotuj składniki. Oprócz przypraw wskazanych w przepisie możesz wziąć dowolne według własnego uznania. Weź dużą cebulę lub dwie małe, marchewki - średnią. Wybierając śledzie, upewnij się, że tusza jest wolna od uszkodzeń i nie ma za dużo lodu. Lepiej kupić rybę z głową, ponieważ często jest odcinany, aby nie było widocznych śladów gnicia. Nadaje się olej słonecznikowy lub bezwonny oliwa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj śledzie. Nie można go wcześniej rozmrozić, ale wyjąć z zamrażarki przed rozpoczęciem gotowania. Lekko zamrożone ryby są łatwiejsze do czyszczenia. Oczyść wnętrzności, usuń głowę, płetwy i wszystkie kości, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Pamiętaj, aby usunąć ciemny film, nadaje rybie gorycz. Pokrój na podłużne cienkie kawałki. Takie cięcie jest uważane za tradycyjne dla tego dania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść pokrojoną rybę w pojemniku, który nie utlenia się i nadaje się do marynowania. Idealne są naczynia emaliowane, ceramiczne i szklane. Wziąłem głęboką miskę ze stali nierdzewnej. Zalej śledzie octem i pozostaw pod lekkim uciskiem na 10-15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i opłucz marchewki, cebulę i czosnek. Zetrzyj marchewki na koreańskiej tarce do marchwi. Jeśli nie masz specjalnej tarki, pokrój ostrym nożem w długie paski. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie. W tej formie szybciej marynuje, zachowuje swój kształt i pozostaje soczysty. Posiekaj czosnek za pomocą wyciskarki do czosnku lub zetrzyj na drobnej tarce, aby lepiej wydzielał swój aromat.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Spuść połowę octu ze śledzia. Już ci się nie przyda. Dodaj posiekaną cebulę do śledzia i wszystko wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól, cukier i czosnek. Dokładnie wymieszaj, aby równomiernie rozdzielić sól i cukier.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj przyprawy i sos sojowy i ponownie wymieszaj. Jeśli używasz zbyt słonego sosu sojowego i mieszanki przypraw zawierającej sól, dodaj mniej soli niż wskazano w przepisie lub w ogóle nie dodawaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj marchewki i olej roślinny. Ponownie wszystko dobrze wymieszaj. Przykryj miskę talerzem lub dokręć folią i pozostaw do marynowania na co najmniej 6 godzin. Podawaj naczynie do stołu schłodzone, możesz posypać je sezamem do smaku. Smacznego!

najtrudniejszą rzeczą w przygotowaniu he ze śledzia jest obieranie ryb i usuwanie kości, ponieważ jest to dość koścista ryba. Dlatego, aby uprościć proces, możesz kupić gotowy filet śledziowy. Najważniejsze jest to, że jest dobrej jakości, aby nie zepsuć smaku gotowego dania.

Ilość przypraw i octu można regulować według własnych preferencji. Z reguły ktoś lubi ostrzej, ktoś bardziej kwaśny.

jak na mój gust według tego przepisu śledź okazuje się bardzo ostry. Dla siebie zmniejszam wszystkie przyprawy o około 2 razy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma on dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy