kapusta pikantna na zimę z burakami

taka pikantna kapusta byłaby dobrą przekąską zimą! Oprócz tego, że danie jest bardzo zdrowe, jest również bardzo piękne. Dzięki burakom biała kapusta nabiera pysznego buraczanego odcienia,a czosnek dodaje przyjemnego smaku! Zimą takie przygotowanie jest szczególnie przydatne.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
20 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie składniki do przygotowania przekąski z białej kapusty z burakami na zimę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Białą kapustę myjemy pod wodą, usuwamy górne uszkodzone liście z plamami lub dziurami. Widelce dzielimy na pół, aby w każdej części pozostała część pnia, na której trzymane są liście kapusty. Następnie ostrożnie Wytnij te pnie, aby kapusta nie rozpadła się w dłoniach. Połówki widelców kroimy w poprzek żył na paski o szerokości 2-2, 5 centymetra, a następnie kroimy te paski na kwadraty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marchewki myjemy pod wodą, obieramy i kroimy w plasterki. Buraki dokładnie myjemy szczotką kuchenną, obieramy, a także kroimy na małe cienkie talerze. Obierz czosnek i pokrój w plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotowane warzywa układamy w dużym rondlu, aby warstwy kapusty przeplatały się z marchewką, burakami i czosnkiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowanie solanki. Wlej wodę do rondla, dodaj cukier, sól, liść laurowy, czarny pieprz. Wymieszaj i podpal patelnię. Doprowadź solankę do wrzenia, wyłącz ogień, wlej ocet i ponownie wymieszaj. Pozwól solance trochę ostygnąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej warzywa ułożone w rondel z lekko schłodzoną solanką. Przykryj wierzch talerzem i umieść pod lekkim uciskiem. Odstawiamy kapustę pod ucisk na 2-3 dni, następnie układamy w wysterylizowanych słoikach i zwijamy. Większość gospodyń domowych przygotowuje tę przekąskę w dużych ilościach i układa w 3-litrowych słoikach. Jeśli jednak rodzina jest mała, polecam używanie małych słoików. Konieczne jest przechowywanie takiego przedmiotu obrabianego w chłodnym miejscu.

kapusta przygotowana zgodnie z tym przepisem zimą będzie doskonałym dodatkiem do wielu dodatków, na przykład: do tłuczonych ziemniaków, smażonych ziemniaków, kaszy gryczanej, wielu zbóż. Taka kapusta będzie również doskonałą alternatywą dla pikli do kieliszka gorącego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy