skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy wszystkie składniki do przygotowania przekąski z białej kapusty z burakami na zimę.
Krok 2:
Białą kapustę myjemy pod wodą, usuwamy górne uszkodzone liście z plamami lub dziurami. Widelce dzielimy na pół, aby w każdej części pozostała część pnia, na której trzymane są liście kapusty. Następnie ostrożnie Wytnij te pnie, aby kapusta nie rozpadła się w dłoniach. Połówki widelców kroimy w poprzek żył na paski o szerokości 2-2, 5 centymetra, a następnie kroimy te paski na kwadraty.
Krok 3:
Marchewki myjemy pod wodą, obieramy i kroimy w plasterki. Buraki dokładnie myjemy szczotką kuchenną, obieramy, a także kroimy na małe cienkie talerze. Obierz czosnek i pokrój w plasterki.
Krok 4:
Przygotowane warzywa układamy w dużym rondlu, aby warstwy kapusty przeplatały się z marchewką, burakami i czosnkiem.
Krok 5:
Gotowanie solanki. Wlej wodę do rondla, dodaj cukier, sól, liść laurowy, czarny pieprz. Wymieszaj i podpal patelnię. Doprowadź solankę do wrzenia, wyłącz ogień, wlej ocet i ponownie wymieszaj. Pozwól solance trochę ostygnąć.
Krok 6:
Wlej warzywa ułożone w rondel z lekko schłodzoną solanką. Przykryj wierzch talerzem i umieść pod lekkim uciskiem. Odstawiamy kapustę pod ucisk na 2-3 dni, następnie układamy w wysterylizowanych słoikach i zwijamy. Większość gospodyń domowych przygotowuje tę przekąskę w dużych ilościach i układa w 3-litrowych słoikach. Jeśli jednak rodzina jest mała, polecam używanie małych słoików. Konieczne jest przechowywanie takiego przedmiotu obrabianego w chłodnym miejscu.
kapusta przygotowana zgodnie z tym przepisem zimą będzie doskonałym dodatkiem do wielu dodatków, na przykład: do tłuczonych ziemniaków, smażonych ziemniaków, kaszy gryczanej, wielu zbóż. Taka kapusta będzie również doskonałą alternatywą dla pikli do kieliszka gorącego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g