sugudai z makreli

pyszna przekąska rybna według przepisu ludów północy. Szybko i łatwo. Sugudai jest przygotowywany na różne sposoby. ktoś dodaje zielenie, liść laurowy, ktoś dodaje inne przyprawy. Proporcje niektórych składników są różne. Ale jedno pozostaje niezmienione: obowiązkowa obecność ryb, cebuli, octu (sok z cytryny), soli, czarnego pieprzu i oleju. Wszystko inne jest kwestią gustu. Podoba mi się dokładnie ta opcja, która jest oferowana Twojej uwadze. Sugudai jest zwykle przygotowywany z północnych gatunków ryb, ale jest to możliwe z każdego innego.
Anna HAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 10 g
tłuszcze 40 % 10 g
węglowodany 20 % 5 g
147 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przepisu potrzebujesz: ryby (mam makrelę), średniej wielkości cebuli, czosnku, oleju roślinnego, octu stołowego, soli i czarnego pieprzu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku przepisu pobierana jest mrożona ryba. Obierz i pokrój rybę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Filety z scubrii natrzeć solą, czarnym pieprzem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie obieramy cebulę i kroimy w pierścienie, jeśli żarówki są duże, możesz mieć półpierścienie. Równolegle obieramy czosnek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie posiekaj czosnek w przystępny sposób i zetrzyj nim filety z makreli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż krążki cebuli do naczyń, dodaj ocet i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój filet z makreli na kawałki o szerokości około 1,5-2 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż do pojemnika z cebulą. Delikatnie wymieszaj rękami i dodaj olej. Zamykamy pojemnik i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sugudai z makreli jest gotowy! Może być podawany jako przekąska. Dobrze komponuje się z ziołami i cytryną. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy