skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przepisu potrzebujesz: ryby (mam makrelę), średniej wielkości cebuli, czosnku, oleju roślinnego, octu stołowego, soli i czarnego pieprzu.
Krok 2:
W przypadku przepisu pobierana jest mrożona ryba. Obierz i pokrój rybę.
Krok 3:
Filety z scubrii natrzeć solą, czarnym pieprzem.
Krok 4:
Następnie obieramy cebulę i kroimy w pierścienie, jeśli żarówki są duże, możesz mieć półpierścienie. Równolegle obieramy czosnek.
Krok 5:
Następnie posiekaj czosnek w przystępny sposób i zetrzyj nim filety z makreli.
Krok 6:
Włóż krążki cebuli do naczyń, dodaj ocet i wymieszaj.
Krok 7:
Pokrój filet z makreli na kawałki o szerokości około 1,5-2 cm.
Krok 8:
Włóż do pojemnika z cebulą. Delikatnie wymieszaj rękami i dodaj olej. Zamykamy pojemnik i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Krok 9:
Sugudai z makreli jest gotowy! Może być podawany jako przekąska. Dobrze komponuje się z ziołami i cytryną. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g