skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ogórki w nadzieniu pomidorowym z czosnkiem na zimę? Aby przygotować ogórki w nadzieniu pomidorowym na zimę, weź produkty zgodnie z listą: ogórki-korniszony, mocne i elastyczne, koncentrat pomidorowy (jest to opcja z nadzieniem makaronowym) i zestaw przypraw, ważne-czosnek i koperek (lepiej Młode parasole koperkowe, Dojrzałe nie pójdą - zbyt cierpkie i dają brązowy kolor nadzieniu), dodaj więcej soli, cukru, kwasu cytrynowego i, jeśli chcesz pikantnej wersji, ostrej papryki.
Krok 2:
Rozcieńczyć dobrą 100% koncentrat pomidorowy wodą do stanu gęstego soku pomidorowego, dodać do niego sól, cukier, kwas cytrynowy i zagotować przed dwukrotnym wysterylizowaniem ogórków w słoikach.
Krok 3:
W sterylnych słoikach (sterylizuj słoiki w dowolny sposób, częściej używam kuchenki mikrofalowej: 5 minut na litrowy słoik z niewielką ilością wody przy maksymalnej mocy kuchenki mikrofalowej) włóż grubo posiekane ząbki czosnku - podczas krojenia czosnek jest bardziej aromatyczny, jego sok bezpośrednio przenika do wypełnienia. Połóż kilka groszków czarnego i ziela angielskiego na parasolu goździków.
Krok 4:
Ogórki, wcześniej leżakowane w zimnej wodzie przez dwie lub trzy godziny, włóż do słoików, odcinając końcówki. W litrach z szeroką szyjką bardzo wygodnie jest je ciasno układać.
Krok 5:
Napełnij słoiki do góry, układając gałązki świeżego koperku między ogórkami.
Krok 6:
Zagotuj wodę i wlej ogórki do słoików z przelewem nad brzegiem, przykryj gotowanymi pokrywkami przez 3-4 minuty, odcedź. ponownie zagotuj i ponownie zalej ogórki.
Krok 7:
Po drugim spuszczeniu wody ze słoików wlej wrzącą polewę pomidorową, natychmiast szybko Zakręć szczelnie pokrywki. Wyślij słoiki z ogórkami w nadzieniu pomidorowym pod futrem, umieszczając je na pokrywkach, aż całkowicie ostygną. Po ostygnięciu przedmiotu można przechowywać słoiki z ogórkami w pokoju lub wysłać do piwnicy.
Zbiór na zimę z ogórków w nadzieniu pomidorowym można wykonać w kilku wersjach: z pokrojonymi ogórkami i całymi małymi owocami. Wypełnienie może być również wykonane z gotowanych, przewijanych świeżych pomidorów, świeżo przygotowanego soku pomidorowego z pomidorów lub soku z domowej lub wysokiej jakości koncentratu pomidorowego. Wybierz dowolną opcję, która jest dla ciebie odpowiednia. Bardzo podoba mi się ten, który oferuję.
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
aby dżem nie był kwaśny, a słoik z ogórkami nie eksplodował, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g