ogórki w sosie pomidorowym z czosnkiem na zimę

jeden z najprostszych sposobów zbierania ogórków w pomidorach. Ogórki w nadzieniu pomidorowym na zimę to ciekawy pikantny preparat. Jednak takie ogórki, jak każda konserwa, świetnie komponują się z gotowanymi ziemniakami, smażonym i pieczonym mięsem, drobiem, dziczyzną.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
19 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ogórki w nadzieniu pomidorowym z czosnkiem na zimę? Aby przygotować ogórki w nadzieniu pomidorowym na zimę, weź produkty zgodnie z listą: ogórki-korniszony, mocne i elastyczne, koncentrat pomidorowy (jest to opcja z nadzieniem makaronowym) i zestaw przypraw, ważne-czosnek i koperek (lepiej Młode parasole koperkowe, Dojrzałe nie pójdą - zbyt cierpkie i dają brązowy kolor nadzieniu), dodaj więcej soli, cukru, kwasu cytrynowego i, jeśli chcesz pikantnej wersji, ostrej papryki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozcieńczyć dobrą 100% koncentrat pomidorowy wodą do stanu gęstego soku pomidorowego, dodać do niego sól, cukier, kwas cytrynowy i zagotować przed dwukrotnym wysterylizowaniem ogórków w słoikach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W sterylnych słoikach (sterylizuj słoiki w dowolny sposób, częściej używam kuchenki mikrofalowej: 5 minut na litrowy słoik z niewielką ilością wody przy maksymalnej mocy kuchenki mikrofalowej) włóż grubo posiekane ząbki czosnku - podczas krojenia czosnek jest bardziej aromatyczny, jego sok bezpośrednio przenika do wypełnienia. Połóż kilka groszków czarnego i ziela angielskiego na parasolu goździków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ogórki, wcześniej leżakowane w zimnej wodzie przez dwie lub trzy godziny, włóż do słoików, odcinając końcówki. W litrach z szeroką szyjką bardzo wygodnie jest je ciasno układać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij słoiki do góry, układając gałązki świeżego koperku między ogórkami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagotuj wodę i wlej ogórki do słoików z przelewem nad brzegiem, przykryj gotowanymi pokrywkami przez 3-4 minuty, odcedź. ponownie zagotuj i ponownie zalej ogórki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po drugim spuszczeniu wody ze słoików wlej wrzącą polewę pomidorową, natychmiast szybko Zakręć szczelnie pokrywki. Wyślij słoiki z ogórkami w nadzieniu pomidorowym pod futrem, umieszczając je na pokrywkach, aż całkowicie ostygną. Po ostygnięciu przedmiotu można przechowywać słoiki z ogórkami w pokoju lub wysłać do piwnicy.

Zbiór na zimę z ogórków w nadzieniu pomidorowym można wykonać w kilku wersjach: z pokrojonymi ogórkami i całymi małymi owocami. Wypełnienie może być również wykonane z gotowanych, przewijanych świeżych pomidorów, świeżo przygotowanego soku pomidorowego z pomidorów lub soku z domowej lub wysokiej jakości koncentratu pomidorowego. Wybierz dowolną opcję, która jest dla ciebie odpowiednia. Bardzo podoba mi się ten, który oferuję.

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

aby dżem nie był kwaśny, a słoik z ogórkami nie eksplodował, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy