szaszłyki z kurczaka na grillu

pyszne, pachnące, soczyste, z rumianą skórką! Szaszłyki z kurczaka gotujemy na grillu, który w razie potrzeby można zastąpić zwykłym piekarnikiem. Najważniejsze w tym daniu jest dobra, bardzo udana marynata na majonezie z cebulą i musztardą. Niezwykle smaczne!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 18 g
tłuszcze 30 % 9 g
węglowodany 10 % 3 g
165 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć szaszłyki z kurczaka na grillu? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Jako filet z kurczaka możesz wziąć dowolną część kurczaka bez kości. Do tego nadaje się filet z piersi lub filet z podudzia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój filet z kurczaka na porcje kawałki, mniej więcej tej samej wielkości, aby można je było wygodnie nawlec na szaszłyki. Włóż pokrojone mięso do miski o odpowiedniej wielkości, w której będzie marynowane.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby przygotować marynatę, obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Następnie włóż cebulę do siekacza i zamień ją w papkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do posiekanej cebuli dodaj ocet winny, majonez, musztardę, Curry. Do smaku dodaj sól i trochę mielonego pieprzu. Dodając sól, pamiętaj, że majonez jest już słony.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Powinieneś dostać taki kleik.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż całą przygotowaną marynatę na kurczaku i wszystko dobrze wymieszaj. Następnie przykryj miskę pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw kurczaka do marynowania na 2-3 godziny. Jeśli marynujesz przez długi czas, włóż miskę do lodówki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowy marynowany kurczak nawlecz na szaszłyki. Jeśli to możliwe, usuń nadmiar marynaty z mięsa, aby nie zaczął się palić. Gotuj szaszłyki nad gorącymi węglami, smażąc równomiernie ze wszystkich stron, 15 minut. Upewnij się, że mięso nie zaczyna się palić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas gotowania kebaba możesz zrobić sos. W osobnej misce połącz majonez z keczupem i dodaj trochę posiekanej natki pietruszki. Wymieszaj wszystkie składniki. Możesz podać keczup jako sos do kebaba.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowy Kebab podawaj na gorąco, razem z sosem i świeżymi warzywami. Smacznego!

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g

Podobne przepisy