skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć szaszłyki z kurczaka na grillu? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Jako filet z kurczaka możesz wziąć dowolną część kurczaka bez kości. Do tego nadaje się filet z piersi lub filet z podudzia.
Krok 2:
Pokrój filet z kurczaka na porcje kawałki, mniej więcej tej samej wielkości, aby można je było wygodnie nawlec na szaszłyki. Włóż pokrojone mięso do miski o odpowiedniej wielkości, w której będzie marynowane.
Krok 3:
Aby przygotować marynatę, obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Następnie włóż cebulę do siekacza i zamień ją w papkę.
Krok 4:
Do posiekanej cebuli dodaj ocet winny, majonez, musztardę, Curry. Do smaku dodaj sól i trochę mielonego pieprzu. Dodając sól, pamiętaj, że majonez jest już słony.
Krok 5:
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Powinieneś dostać taki kleik.
Krok 6:
Ułóż całą przygotowaną marynatę na kurczaku i wszystko dobrze wymieszaj. Następnie przykryj miskę pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw kurczaka do marynowania na 2-3 godziny. Jeśli marynujesz przez długi czas, włóż miskę do lodówki.
Krok 7:
Gotowy marynowany kurczak nawlecz na szaszłyki. Jeśli to możliwe, usuń nadmiar marynaty z mięsa, aby nie zaczął się palić. Gotuj szaszłyki nad gorącymi węglami, smażąc równomiernie ze wszystkich stron, 15 minut. Upewnij się, że mięso nie zaczyna się palić.
Krok 8:
Podczas gotowania kebaba możesz zrobić sos. W osobnej misce połącz majonez z keczupem i dodaj trochę posiekanej natki pietruszki. Wymieszaj wszystkie składniki. Możesz podać keczup jako sos do kebaba.
Krok 9:
Gotowy Kebab podawaj na gorąco, razem z sosem i świeżymi warzywami. Smacznego!
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g