skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Ryby należy najpierw rozmrozić. Lepiej robić to stopniowo, w lodówce, aby nie rozpadła się podczas krojenia. Rozmrożoną tuszę oczyścić i wypatroszyć, ostrożnie usuwając wszystkie wnętrzności i czarny film. Weź filtrowaną lub butelkowaną wodę.
Krok 2:
Wlej wodę do rondla, dodaj sól, cukier, włóż liść laurowy i pieprz. Podpalamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotuj przez kilka minut i usuń z ognia. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 3:
Podczas gdy nasza solanka ostygnie, zajmiemy się rybą. Pociąłem go wzdłuż grzbietu i usunąłem szkielet, a następnie pokroiłem na małe kawałki. Następnie należy go włożyć do słoika.
Krok 4:
Gdy solanka w końcu ostygnie, dodaj do niej ocet. Okazało się, że marynata.
Krok 5:
Napełnij makrelę marynatą, zamknij słoik pokrywką i pozostaw na 24 godziny do solenia i marynowania. Podajemy do stołu, dekorując cebulą i ziołami.
pokazałem podstawowy przepis na marynatę do makreli, ale możesz dodać dowolne składniki, jak chcesz.
w solance można umieścić ziele angielskie, goździki, kolendrę, paprykę, nasiona gorczycy. Możesz zastąpić zwykły ocet jabłkowym.
możesz również marynować cebulę razem z rybą, w tym celu po prostu włóż warzywa korzeniowe pokrojone w pierścienie do słoika i zalej marynatą.
w ten sam sposób z makrelą marynowane są wszelkie warzywa - marchew, ogórki, zielony groszek. Będzie nie tylko smaczny, ale także bardzo piękny.
możesz dodać olej roślinny lub wino do marynaty-wzmocni to smak marynowanej ryby.
zamiast cukru włóż łyżkę miodu, tylko do prawie schłodzonej marynaty, aby nie zniszczyć jej użytecznych właściwości-uzyskasz bardzo ciekawy smak.
możesz marynować ryby w całych tuszach-odetnij tylko głowy i usuń wnętrzności.
podawaj marynowaną rybę najlepiej z gotowanymi ziemniakami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g