marynata do makreli

Gotowanie marynowanej ryby w domu jest dziecinnie proste! Makrela to bardzo zdrowa i smaczna ryba, gotowana na różne sposoby-smażona, gotowana i pieczona. Bardzo popularne są przepisy na marynowanie makreli, proponuję marynować ją, dodając ocet do solanki. Ryba okaże się pikantna, ostra, o przyjemnym aromacie. Gotowanie w domu jest bardzo proste, poza tym okazuje się tańsze i zdrowsze niż sklep.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 6 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 23 % 3 g
67 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Ryby należy najpierw rozmrozić. Lepiej robić to stopniowo, w lodówce, aby nie rozpadła się podczas krojenia. Rozmrożoną tuszę oczyścić i wypatroszyć, ostrożnie usuwając wszystkie wnętrzności i czarny film. Weź filtrowaną lub butelkowaną wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do rondla, dodaj sól, cukier, włóż liść laurowy i pieprz. Podpalamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotuj przez kilka minut i usuń z ognia. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gdy nasza solanka ostygnie, zajmiemy się rybą. Pociąłem go wzdłuż grzbietu i usunąłem szkielet, a następnie pokroiłem na małe kawałki. Następnie należy go włożyć do słoika.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy solanka w końcu ostygnie, dodaj do niej ocet. Okazało się, że marynata.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij makrelę marynatą, zamknij słoik pokrywką i pozostaw na 24 godziny do solenia i marynowania. Podajemy do stołu, dekorując cebulą i ziołami.

pokazałem podstawowy przepis na marynatę do makreli, ale możesz dodać dowolne składniki, jak chcesz.
w solance można umieścić ziele angielskie, goździki, kolendrę, paprykę, nasiona gorczycy. Możesz zastąpić zwykły ocet jabłkowym.
możesz również marynować cebulę razem z rybą, w tym celu po prostu włóż warzywa korzeniowe pokrojone w pierścienie do słoika i zalej marynatą.
w ten sam sposób z makrelą marynowane są wszelkie warzywa - marchew, ogórki, zielony groszek. Będzie nie tylko smaczny, ale także bardzo piękny.
możesz dodać olej roślinny lub wino do marynaty-wzmocni to smak marynowanej ryby.
zamiast cukru włóż łyżkę miodu, tylko do prawie schłodzonej marynaty, aby nie zniszczyć jej użytecznych właściwości-uzyskasz bardzo ciekawy smak.
możesz marynować ryby w całych tuszach-odetnij tylko głowy i usuń wnętrzności.
podawaj marynowaną rybę najlepiej z gotowanymi ziemniakami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy