skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak przygotować liście winogron do dolmy na zimę? Aby przygotować przepis, potrzebujesz minimalnego zestawu produktów. Najbardziej podstawowym składnikiem zbioru są oczywiście liście winogron.
Krok 2:
Aby uzyskać przepis, weź młode, soczyste liście.
Krok 3:
Przygotuj sól, cukier i ocet do marynaty.
Krok 4:
Dobrze umyj słoiki i pokrywki, spłucz czystą wodą i sterylizuj w wygodny dla Ciebie sposób. Zwykle sterylizuję w piekarniku. Aby to zrobić, wysyłam pojemnik do zimnego piekarnika szyjkami do dołu, włączam piekarnik, ustawiam temperaturę na 180 stopni i trzymam naczynia przez około 20 minut. O innych metodach sterylizacji, a także wiele przydatnych wskazówek dotyczących półfabrykatów pod linkiem na końcu przepisu.
Krok 5:
Z każdego liścia winogron odetnij" ogony & quot;.
Krok 6:
Dokładnie umyj same liście w czystej zimnej wodzie (dosłownie każdy liść osobno), aby zmyć cały kurz, pajęczyny lub brud, jeśli takie istnieją.
Krok 7:
Zalej liście wrzącą wodą i pozostaw na pięć minut, a następnie delikatnie spuść wodę.
Krok 8:
Połóż 6-7 liści jeden na drugim.
Krok 9:
Najpierw zawiń arkusze do środka z jednej strony.
Krok 10:
Następnie zrób to samo po drugiej stronie.
Krok 11:
A następnie zwiń rolkę.
Krok 12:
Wygląda na gotową do zwinięcia wiązkę liści jak nadziewany naleśnik. Zrób to samo z resztą liści.
Krok 13:
Mocno złóż bułki do słoika, jak na zdjęciu.
Krok 14:
Przygotuj solankę. Jak zrobić solankę? Wlej czystą wodę do rondla, dodaj sól i cukier, umieść na dużym ogniu i poczekaj, aż się zagotuje. Następnie wlej ocet, wymieszaj i natychmiast usuń marynatę z pieca.
Krok 15:
Napełnij słoiki liści winogron do góry gorącą solanką.
Krok 16:
Zwiń Pojemnik sterylnymi pokrywkami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie włóż słoiki do piwnicy, lodówki lub innego chłodnego miejsca. Przedmiot obrabiany jest wykonany i można go przechowywać przez całą zimę!
Krok 17:
Marynowane liście winogron tworzą bardzo smaczną dolmę!
z podanej liczby składników wyszły mi dwa słoiki po 300 mililitrów każdy.
zrobiłem solankę z 500 ml. wody, ale zajęło mi to trochę mniej na dwa słoiki, około 350-400 ml.marynaty.
Ilość soli i octu można nieznacznie zwiększyć lub odwrotnie zmniejszyć według własnego gustu.
smacznego!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Liście winogron - 0 kcal/100g