liście winogron do dolmy na zimę

budżet, niedrogi, szybki, oryginalny! Liście winogron na dolmę na zimę to przepis na prosty preparat, dzięki któremu dolmę można gotować przez cały rok. Jeśli masz rosnące winogrona i kochasz to pyszne danie, przygotuj liście na zimę, zajmie to bardzo mało czasu.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
1 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak przygotować liście winogron do dolmy na zimę? Aby przygotować przepis, potrzebujesz minimalnego zestawu produktów. Najbardziej podstawowym składnikiem zbioru są oczywiście liście winogron.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby uzyskać przepis, weź młode, soczyste liście.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj sól, cukier i ocet do marynaty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj słoiki i pokrywki, spłucz czystą wodą i sterylizuj w wygodny dla Ciebie sposób. Zwykle sterylizuję w piekarniku. Aby to zrobić, wysyłam pojemnik do zimnego piekarnika szyjkami do dołu, włączam piekarnik, ustawiam temperaturę na 180 stopni i trzymam naczynia przez około 20 minut. O innych metodach sterylizacji, a także wiele przydatnych wskazówek dotyczących półfabrykatów pod linkiem na końcu przepisu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z każdego liścia winogron odetnij" ogony & quot;.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie umyj same liście w czystej zimnej wodzie (dosłownie każdy liść osobno), aby zmyć cały kurz, pajęczyny lub brud, jeśli takie istnieją.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zalej liście wrzącą wodą i pozostaw na pięć minut, a następnie delikatnie spuść wodę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż 6-7 liści jeden na drugim.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Najpierw zawiń arkusze do środka z jednej strony.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie zrób to samo po drugiej stronie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    A następnie zwiń rolkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wygląda na gotową do zwinięcia wiązkę liści jak nadziewany naleśnik. Zrób to samo z resztą liści.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Mocno złóż bułki do słoika, jak na zdjęciu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przygotuj solankę. Jak zrobić solankę? Wlej czystą wodę do rondla, dodaj sól i cukier, umieść na dużym ogniu i poczekaj, aż się zagotuje. Następnie wlej ocet, wymieszaj i natychmiast usuń marynatę z pieca.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Napełnij słoiki liści winogron do góry gorącą solanką.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zwiń Pojemnik sterylnymi pokrywkami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie włóż słoiki do piwnicy, lodówki lub innego chłodnego miejsca. Przedmiot obrabiany jest wykonany i można go przechowywać przez całą zimę!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Marynowane liście winogron tworzą bardzo smaczną dolmę!

z podanej liczby składników wyszły mi dwa słoiki po 300 mililitrów każdy. 

zrobiłem solankę z 500 ml. wody, ale zajęło mi to trochę mniej na dwa słoiki, około 350-400 ml.marynaty.

Ilość soli i octu można nieznacznie zwiększyć lub odwrotnie zmniejszyć według własnego gustu.


smacznego!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Liście winogron - 0   kcal/100g

Podobne przepisy