skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć stek z indyka na patelni? Przygotuj produkty według listy. Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, połącz sos sojowy, musztardę, sól i przyprawy w przestronnej misce. Wymieszać. Możesz użyć dowolnej innej marynaty do wyboru.
Krok 2:
Filet z indyka opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w steki o grubości 2-3 cm. Posmaruj mięso z obu stron marynatą i pozostaw na chwilę. Ponieważ mięso z indyka jest bardzo delikatne, wystarczy 30-60 minut do marynowania.
Krok 3:
Usuń cały płyn i nadmiar marynaty z mięsa, w przeciwnym razie rozpryski będą mocno latać podczas smażenia. Aby to zrobić, wystarczy osuszyć mięso serwetkami lub ręcznikami papierowymi.
Krok 4:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i ostrożnie ułóż steki. Smaż steki na dużym ogniu przez 1-2 minuty. Nie musisz od razu układać wielu kawałków. Wystarczy ułożyć tylko 2-3 kawałki na jedno przygotowanie. Aby leżały swobodnie od siebie.
Krok 5:
Następnie odwróć indyka i usmaż kawałki po drugiej stronie. W takim przypadku mięso szybko pokryje się złotobrązową skórką i niejako zapieczętuje, zachowując wszystkie soki wewnątrz kawałka. Teraz zmniejsz ogień i doprowadź mięso do miękkości, kontynuując pieczenie na mniejszym ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony. Skoncentruj się na swoim piecu.
Krok 6:
Następnie wyłącz ogień, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw mięso na 10 minut. Odpocznij trochę. Połóż gotowe mięso na talerzu i podawaj. Smacznego!
mięso z indyka, pomimo wysokiej wartości odżywczej, należy do produktu dietetycznego. Tłuszcz w tym mięsie jest bardzo niski, więc mięso z indyka jest preferowane przez zwolenników zdrowej diety.
stek z indyka jest przygotowywany bardzo prosto i szybko. Najważniejsze jest, aby nie prześwietlać mięsa na patelni. W przeciwnym razie zamiast soczystego i delikatnego Dania otrzymasz gęste, gumowe mięso.
przygotuj sałatkę ze świeżych warzyw do gotowego mięsa i podawaj po prostu kawałki warzyw. Postanowiłem również uzupełnić danie, przygotowując do niego sos czosnkowy na kwaśnej śmietanie. Doskonale uzupełniał smak mięsa.
indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g