skład / składniki
metoda gotowania
jesienią tradycyjnie nadchodzi gorący czas dla wszystkich miłośników "cichego polowania". Jeśli zebrałeś dużo grzybów miodowych, dobrze byłoby przygotować je na przyszłość. Aby to zrobić, możesz skorzystać z naszego prostego przepisu kulinarnego. Marynowane grzyby miodowe w języku białoruskim są bardzo odpowiednie jako przekąska, a takie jedzenie jest zawsze popularne na każdej uczcie.
aby przygotować marynatę na grzyby, zagotuj wodę, sól, dodaj pieprz, liść laurowy, cynamon i goździki. Wszystko to powinno gotować się przez 3 minuty. Następnie dodaj ocet do marynaty, dobrze wymieszaj i poczekaj, aż się zagotuje. Następnie zdejmij patelnię z ognia. Teraz musisz przygotować grzyby miodowe do marynowania. Dobrze umyj grzyby pod bieżącą wodą, oczyść, odetnij zbyt długie nogi. Następnie włóż do emaliowanej patelni, napełnij zimną wodą i umieść na kuchence. Gdy woda się zagotuje, zdejmij z ognia i osusz. Ponownie napełnij grzyby zimną wodą, solą i gotuj przez 15-20 minut, okresowo usuwając powstałą pianę. Grzyby są uważane za gotowe, gdy tylko opadną na dno garnka. Pozwól grzybom całkowicie ostygnąć, a następnie włóż je do wcześniej przygotowanych słoików, pozostawiając wolną przestrzeń na marynatę. Wlać grzyby miodowe marynatą do szyi i zamknąć pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami i po ostygnięciu marynaty wstaw do lodówki. Teraz na twoim stole zawsze będą pyszne i zdrowe marynowane grzyby miodowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby miodowe - 20 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g