marynowane grzyby po białorusku

zrobiłem i zapomniałem. A kiedy otworzysz, nie cofniesz się, dopóki nie zjesz.
TataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 2 g
tłuszcze 25 % 1 g
węglowodany 25 % 1 g
17 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

jesienią tradycyjnie nadchodzi gorący czas dla wszystkich miłośników "cichego polowania". Jeśli zebrałeś dużo grzybów miodowych, dobrze byłoby przygotować je na przyszłość. Aby to zrobić, możesz skorzystać z naszego prostego przepisu kulinarnego. Marynowane grzyby miodowe w języku białoruskim są bardzo odpowiednie jako przekąska, a takie jedzenie jest zawsze popularne na każdej uczcie.
aby przygotować marynatę na grzyby, zagotuj wodę, sól, dodaj pieprz, liść laurowy, cynamon i goździki. Wszystko to powinno gotować się przez 3 minuty. Następnie dodaj ocet do marynaty, dobrze wymieszaj i poczekaj, aż się zagotuje. Następnie zdejmij patelnię z ognia. Teraz musisz przygotować grzyby miodowe do marynowania. Dobrze umyj grzyby pod bieżącą wodą, oczyść, odetnij zbyt długie nogi. Następnie włóż do emaliowanej patelni, napełnij zimną wodą i umieść na kuchence. Gdy woda się zagotuje, zdejmij z ognia i osusz. Ponownie napełnij grzyby zimną wodą, solą i gotuj przez 15-20 minut, okresowo usuwając powstałą pianę. Grzyby są uważane za gotowe, gdy tylko opadną na dno garnka. Pozwól grzybom całkowicie ostygnąć, a następnie włóż je do wcześniej przygotowanych słoików, pozostawiając wolną przestrzeń na marynatę. Wlać grzyby miodowe marynatą do szyi i zamknąć pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami i po ostygnięciu marynaty wstaw do lodówki. Teraz na twoim stole zawsze będą pyszne i zdrowe marynowane grzyby miodowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby miodowe - 20   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy