marynowana gruzińska kapusta
skład / składniki
1
porcje:
metoda gotowania
późną jesienią, kiedy wszystkie domowe półfabrykaty są już starannie podpisane i ułożone w spiżarni, zaczynam gotować kiszoną kapustę. To jedzenie pasuje dosłownie do wszystkiego: jest pyszne z ziemniakami, z każdym mięsem i po prostu samo w sobie z kawałkiem świeżego chleba żytniego. Dopóki nie dowiedziałem się o kulinarnym przepisie na marynowaną gruzińską kapustę, nigdy nie odważyłem się ugotować kapusty na zimę w marynacie - z jakiegoś powodu smak marynowanych warzyw nie jest dla mnie czymś, co absolutnie mi się nie podoba, ale też nie odpowiada moim preferencjom. W ubiegłym roku słuchał w radiu audycji poświęconej konserwacji domu. To była zupełnie niezwykła transmisja. Nie było w nim wskazówek, jak prawidłowo marynować ogórki-pomidory, które już wszyscy chcą solić, a ci, którzy nie chcą, kupują gotowe w najbliższym sklepie lub na rynku. Nie, opowiadali o tradycjach kulinarnych przygotowań do zimy wśród różnych narodów. Zwróciłem uwagę na ten przepis kuchni gruzińskiej i postanowiłem nie żałować kilogramowej główki chrupiącej kapusty. Jak się okazało, trzeba było zrobić więcej, ale dowiedziałem się o tym dopiero wtedy, gdy marynowana gruzińska kapusta podana na noworoczny stół nie czekała na walkę dzwonków i została zjedzona przez Gości. Ale przejdźmy do przygotowania tego posiłku: kapustę wraz z pniem pokroiłem na duże kawałki, a buraki na średnie plastry. Wszystko to zmieszano z posiekaną natką pietruszki i selerem, mieloną czerwoną papryką, solą i octem winnym, zalano wrzącą wodą, aby beczka była pełna, przykryła ją i umieściła w ciepłym miejscu. Kapusta zakwaszona w samą porę - na Nowy Rok. Pozostaje tylko wyrzucić kawałki buraków i włożyć kapustę do głębokiej salaterki. Wszyscy byli zachwyceni iw zeszłym roku ugotowałem go już trzy razy, ponieważ zimowa kapusta jest zawsze w sprzedaży i jest przechowywana przez długi czas w zapasach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g