marynowana gruzińska kapusta

to sekretny przepis na pyszną kapustę. Nie można go rozpowszechniać...
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
24 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 D
późną jesienią, kiedy wszystkie domowe półfabrykaty są już starannie podpisane i ułożone w spiżarni, zaczynam gotować kiszoną kapustę. To jedzenie pasuje dosłownie do wszystkiego: jest pyszne z ziemniakami, z każdym mięsem i po prostu samo w sobie z kawałkiem świeżego chleba żytniego. Dopóki nie dowiedziałem się o kulinarnym przepisie na marynowaną gruzińską kapustę, nigdy nie odważyłem się ugotować kapusty na zimę w marynacie - z jakiegoś powodu smak marynowanych warzyw nie jest dla mnie czymś, co absolutnie mi się nie podoba, ale też nie odpowiada moim preferencjom. W ubiegłym roku słuchał w radiu audycji poświęconej konserwacji domu. To była zupełnie niezwykła transmisja. Nie było w nim wskazówek, jak prawidłowo marynować ogórki-pomidory, które już wszyscy chcą solić, a ci, którzy nie chcą, kupują gotowe w najbliższym sklepie lub na rynku. Nie, opowiadali o tradycjach kulinarnych przygotowań do zimy wśród różnych narodów. Zwróciłem uwagę na ten przepis kuchni gruzińskiej i postanowiłem nie żałować kilogramowej główki chrupiącej kapusty. Jak się okazało, trzeba było zrobić więcej, ale dowiedziałem się o tym dopiero wtedy, gdy marynowana gruzińska kapusta podana na noworoczny stół nie czekała na walkę dzwonków i została zjedzona przez Gości. Ale przejdźmy do przygotowania tego posiłku: kapustę wraz z pniem pokroiłem na duże kawałki, a buraki na średnie plastry. Wszystko to zmieszano z posiekaną natką pietruszki i selerem, mieloną czerwoną papryką, solą i octem winnym, zalano wrzącą wodą, aby beczka była pełna, przykryła ją i umieściła w ciepłym miejscu. Kapusta zakwaszona w samą porę - na Nowy Rok. Pozostaje tylko wyrzucić kawałki buraków i włożyć kapustę do głębokiej salaterki. Wszyscy byli zachwyceni iw zeszłym roku ugotowałem go już trzy razy, ponieważ zimowa kapusta jest zawsze w sprzedaży i jest przechowywana przez długi czas w zapasach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy