fantazyjna sałatka z marynowanymi winogronami i zieloną cebulą

niezwykła sałatka dla miłośników warzyw i ziół, smaczna i zdrowa! Do sałatki dodaję również liście sałaty, więcej różnych zieleni i trochę ogórka.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 64 % 18 g
węglowodany 32 % 9 g
189 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ing. marynata

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Czosnek, cebula, koperek

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Winogrona, przyprawy,

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól, piasek, ocet

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zalać wrzącą wodą,

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zamknij, Odwróć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ingred.sałatka

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Cebula,

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyć,

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Drenaż,

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Marynowany.winogron

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Krosno,

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj do cebuli

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Woda, ocet, olej

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wstrząsnąć

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wlać do miski

  18. Krok 18:

    Krok 18.
czasami przepisy kulinarne opowiadane przez kucharzy w radiu zachwycają nieoczekiwanymi kombinacjami potraw. Niezwykła sałatka z marynowanymi winogronami i zieloną cebulą nie jest wyjątkiem. Słysząc go, natychmiast spróbowałem go ugotować. Dobrze, że marynowane winogrona były pod ręką, a pozostałe składniki są niezwykle proste i zawsze można je znaleźć w najbliższych delikatesach. Umytą i wysuszoną zieloną cebulę pokruszyłem dość grubo, dodałem marynowane winogrona i ostrożnie wymieszałem, uważając, aby nie zmiażdżyć kruchych winogron. Następnie przygotowałem w blenderze sos z mieszanki wody, oleju roślinnego i octu, którym doprawiłem sałatkę, posoliłem i pieprzem jedzenie, a do stołu podałem ozdobioną natką pietruszki. Sól-pieprz lepiej według własnego gustu, Lubię ostrzej, ale z umiarem, oczywiście, niektórzy lubią delikatniejszy i nieco świeży smak potraw. Jak wiadomo, nie dyskutuje się o gustach. Jedzenie nie zawiera składników zwierzęcych, więc wegetarianie i wierzący mogą go dobrze skosztować podczas postu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy