szybko marynowane grzyby miodowe

świetna przekąska zarówno na rodzinny, jak i świąteczny stół.
TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 2 g
tłuszcze 20 % 1 g
węglowodany 40 % 2 g
23 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

przygotuj solankę z wody, soli, cukru i octu, Dodaj do niej ziarna pieprzu, liść laurowy i dodaj wcześniej umyte i obrane grzyby. Doprowadzić wszystko do wrzenia i gotować przez 30 minut. Wyjmij z pieca, ostudź i wyślij do lodówki do zaparzenia. W razie potrzeby dodaj do grzybów marynowaną cebulę ( ocet 1:2:woda) lub zieloną. Podczas serwowania dopraw grzyby olejem słonecznikowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby miodowe - 20   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy