marynowane boczniaki na zimę

Przygotuj pyszne grzyby i ciesz się nimi zimą! Bardzo lubię grzyby. I nie tylko gotuj z nich wszelkiego rodzaju potrawy,ale także zbieraj. Sama atmosfera lasu inspiruje i daje poczucie spokoju. Chociaż z powodu braku czasu Częściej kupuję grzyby w sklepie, nadal nie przestają mi przypominać o lesie i jego kuszącej ciszy. A otwierając słoik marynowanych boczniaków zimą, cieszę się ich smakiem i marzę o leśnych spacerach.
KateFlyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 56 % 5 g
węglowodany 22 % 2 g
59 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

dzisiaj proponuję zrobić półfabrykat z marynowanych boczniaków.

1. Tak więc dowolnie kroimy grzyby, wlewamy na patelnię, dodajemy czosnek. Wszystko wymieszaj i pozostaw na 15 minut.
2. W gorącej wodzie rozpuszczamy sól i cukier, doprowadzamy do wrzenia.
3. Wlej grzyby wrzącą solanką, dodaj ocet.
4. Boczniaki gotujemy pod zamkniętą pokrywką przez około 30 minut.
5. Grzyby układamy w sterylnych słoikach. Przed zwinięciem dodaj łyżkę oleju roślinnego do każdego słoika.

Niech zima nie ukradnie przytulności z twojego domu! Otwórz puste miejsca i jedz z apetytem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Boczniaki marynowane - 23   kcal/100g
  • Boczniaki świeże - 38   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy