marynowane boczniaki na zimę
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
dzisiaj proponuję zrobić półfabrykat z marynowanych boczniaków.
1. Tak więc dowolnie kroimy grzyby, wlewamy na patelnię, dodajemy czosnek. Wszystko wymieszaj i pozostaw na 15 minut.
2. W gorącej wodzie rozpuszczamy sól i cukier, doprowadzamy do wrzenia.
3. Wlej grzyby wrzącą solanką, dodaj ocet.
4. Boczniaki gotujemy pod zamkniętą pokrywką przez około 30 minut.
5. Grzyby układamy w sterylnych słoikach. Przed zwinięciem dodaj łyżkę oleju roślinnego do każdego słoika.
Niech zima nie ukradnie przytulności z twojego domu! Otwórz puste miejsca i jedz z apetytem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Boczniaki marynowane - 23 kcal/100g
- Boczniaki świeże - 38 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g