marynowana mini kukurydza na zimę

Przygotuj jasną, piękną i smaczną kukurydzę i pamiętaj o zimie lata! Prosty i szybki przepis na pyszną marynowaną kukurydzę. Świetna przekąska, dobrze nadaje się do sałatek lub jako dodatek do różnych potraw.
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 80 % 12 g
63 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 7 d 35 min

1. Najpierw przygotuj marynatę, do której w rondlu wymieszaj ocet, wodę, sól i cukier. Doprowadzić do wrzenia.
2. W międzyczasie wysterylizuj słoiki.
3. Umyj kukurydzę, osusz ręcznikiem papierowym.
4. W słoikach włóż wszystkie przyprawy i kukurydzę.
5. Delikatnie zalej wrzącą marynatą kukurydzę w słoikach.
6. Zakorkuj słoiki i odwróć kilka razy, aby równomiernie rozprowadzić marynatę.
7. Ostudź pod ręcznikiem.
8. Przed podaniem moczyć kukurydzę w lodówce przez co najmniej tydzień.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy