pikantne marynowane śliwki na zimę

pikantna oryginalna uczta na świąteczny stół i nie tylko! . Jeśli nigdy nie próbowałeś pikantnych marynowanych śliwek, wiele straciłeś! Kiedyś znajomy podzielił się ze mną takim przepisem, chociaż nadal wątpiłem w ilość przypraw, ale zaryzykowałem. Oczywiście smak jest osobliwy, może nie każdemu się spodoba, ale przede wszystkim goście są zachwyceni!
HelviAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 32 g
129 kcal
IG: 22 / 0 / 78

metoda gotowania

czas gotowania: 6 d

pierwszą rzeczą do zrobienia jest umycie śliwek. Ułóż czyste śliwki w dużej emaliowanej patelni.

teraz możesz zrobić marynatę. Przygotowanie jest proste: wlej ocet do małego rondla, włóż do niego cukier, dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu. Postaw rondel na ogniu i zagotuj zawartość, mieszając. Konieczne jest rozpuszczenie całego cukru. Po ugotowaniu gotuj marynatę na małym ogniu przez 2-3 minuty.

wlej gorącą marynatę do rondla ze śliwkami, poczekaj, aż trochę ostygną. Teraz przykryj czymś śliwki, na przykład szerokim talerzem, na którym umieścisz ładunek. Trzymaj śliwki pod ciężarem, aż wypuszczą sok - stanie się to w ciągu 8 do 12 godzin. Ładunek można wtedy usunąć. Śliwki powinny być całkowicie w marynacie.

następnego dnia odcedź marynatę do rondla, włóż wszystkie ziarna pieprzu i liście laurowe ze śliwek, ponownie zagotuj, gotuj przez kilka minut i zalej śliwki.

powtórz to samo przez kolejne 4 dni. Szóstego dnia przygotuj wcześniej słoiki (do takiej liczby śliwek potrzeba około 6 słoików 0,5 l) - wysterylizuj je, zagotuj pokrywki.

podczas gdy marynata nagrzewa się na kuchence, ułóż śliwki w słoikach, do każdego słoika włóż kilka liści laurowych i ziarna pieprzu z marynaty (nie trzeba dodawać świeżego). Następnie wlej śliwki do słoików wrzącą marynatą, zwiń pokrywki.

po ostygnięciu śliwek odłóż je do miejsca przechowywania. Można je przechowywać nawet w temperaturze pokojowej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g

Podobne przepisy