marynowany bakłażan czosnkowy na zimę według przepisu Jamiego Olivera

dla miłośników pikantnych bakłażanów-cudowna przekąska! Przygotuj, przekonaj się! Ciekawa opcja marynowania bakłażana. Chcę zauważyć, że musisz spróbować ich około miesiąca po ugotowaniu, wtedy smak stanie się zrównoważony.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 82 % 14 g
węglowodany 18 % 3 g
136 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zestaw produktów. Potrzebujemy również słoików z pokrywkami do konserwacji o łącznej pojemności półtora do dwóch litrów. Należy je najpierw wysterylizować nad parą lub w kuchence mikrofalowej, zagotować pokrywki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę i ocet do dużego rondla, dodaj sól, cukier i umieść na dużym ogniu. Doprowadzić do wrzenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój bakłażany w paski o grubości palca.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zanurz bakłażany w garnku z wrzącą solanką i gotuj przez 3-4 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie w dużej misce szybko robimy pikantny dressing. Chili pokroić w plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Grubo posiekaj czosnek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż do miski, wlej oregano.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej. Wszystko dobrze wymieszaj i zmiksuj, możesz użyć ręki (lepiej założyć rękawiczkę!)

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Bakłażany są gotowane.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Łyżką cedzakową wyjmujemy ugotowane bakłażany i wysyłamy je bezpośrednio na gorąco do miski do sosu. Mieszać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż marynowane bakłażany z czosnkiem w przygotowanych słoikach do samej góry, lekko zagęszczając, napełnij górę olejem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zamknij, Odwróć tyłek, aż całkowicie ostygnie. Przechowywać w temperaturze pokojowej. Udanych półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g

Podobne przepisy