skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zestaw produktów. Potrzebujemy również słoików z pokrywkami do konserwacji o łącznej pojemności półtora do dwóch litrów. Należy je najpierw wysterylizować nad parą lub w kuchence mikrofalowej, zagotować pokrywki.
Krok 2:
Wlej wodę i ocet do dużego rondla, dodaj sól, cukier i umieść na dużym ogniu. Doprowadzić do wrzenia.
Krok 3:
Pokrój bakłażany w paski o grubości palca.
Krok 4:
Zanurz bakłażany w garnku z wrzącą solanką i gotuj przez 3-4 minuty.
Krok 5:
W tym czasie w dużej misce szybko robimy pikantny dressing. Chili pokroić w plasterki.
Krok 6:
Grubo posiekaj czosnek.
Krok 7:
Włóż do miski, wlej oregano.
Krok 8:
Wlej olej. Wszystko dobrze wymieszaj i zmiksuj, możesz użyć ręki (lepiej założyć rękawiczkę!)
Krok 9:
Bakłażany są gotowane.
Krok 10:
Łyżką cedzakową wyjmujemy ugotowane bakłażany i wysyłamy je bezpośrednio na gorąco do miski do sosu. Mieszać.
Krok 11:
Ułóż marynowane bakłażany z czosnkiem w przygotowanych słoikach do samej góry, lekko zagęszczając, napełnij górę olejem.
Krok 12:
Zamknij, Odwróć tyłek, aż całkowicie ostygnie. Przechowywać w temperaturze pokojowej. Udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g