marynowana kapusta z burakami w stylu gruzińskim na zimę
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
do marynaty wlej wodę do rondla, dodaj sól i cukier. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać ocet.
z główek kapusty usuń górne liście i łodygę. Pokrój liście na duże kawałki. Obierz buraki i marchewki i pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na grubej tarce. Obierz czosnek i chili i drobno posiekaj. Wymieszaj kapustę, buraki, marchewkę i czosnek, dodaj paprykę i przenieś do 3-litrowego słoika. Wlać marynatę.
zamknij słoik pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na jeden dzień. Gotową kapustę przechowuj w lodówce
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g