marynowana kapusta z burakami w stylu gruzińskim na zimę

pyszny i zdrowy przepis na gruzińską kuchnię! Łatwe I Proste!Szybko I Smacznie!Jednak - jak zawsze!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
33 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h 20 min

do marynaty wlej wodę do rondla, dodaj sól i cukier. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać ocet.

z główek kapusty usuń górne liście i łodygę. Pokrój liście na duże kawałki. Obierz buraki i marchewki i pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na grubej tarce. Obierz czosnek i chili i drobno posiekaj. Wymieszaj kapustę, buraki, marchewkę i czosnek, dodaj paprykę i przenieś do 3-litrowego słoika. Wlać marynatę.

zamknij słoik pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na jeden dzień. Gotową kapustę przechowuj w lodówce

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy