marynowane pomidory z czosnkiem i cukrem
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
pomidory są potrzebne najlepiej tej samej wielkości, małe i sprężyste, ale Dojrzałe. Umyj wszystko. Wysterylizuj słoiki i połóż na dnie gałązki porzeczki, wiśni, koperku, ząbków czosnku, Lavrushka i pieprzu. Napełnij słoiki pomidorami, przesuwając je ziołami i czosnkiem według uznania.
zalej słoiki wrzącą wodą i przytrzymaj przez 10 minut. Następnie wlej wodę ze słoików do rondla, dodaj cukier, sól, zagotuj.
wlej ocet i sok z cytryny do słoików (sok według uznania i smaku). Zalej wrzątkiem pomidory w słoikach i natychmiast zwiń.
Odwróć gotowe słoiki do góry nogami i umieść je w ciepłym miejscu (lub zawiń w ciepłą szmatkę). Puszki można przechowywać tylko wtedy, gdy słoiki ostygną. Będzie gotowy za 1 miesiąc.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g