skład / składniki
metoda gotowania
opłucz ogórki i zalej zimną wodą przez 3-4 godziny.
umyj liście i koperek, posiekaj. Przygotuj czosnek i korzeń chrzanu, obierz, umyj i posiekaj na małe kawałki. Włóż wszystko do miski i wymieszaj.
ogórki usunąć Tyłek.
sterylizuj słoiki. Zgodnie z tym przepisem na trzy litrowe słoiki.
połóż równą część zielonej mieszanki na dnie każdego słoika. Umieść ogórki na wierzchu, połóż ogórki na równej części umytego agrestu.
zagotuj wodę i polej ogórki. Podgrzewaj słoiki z ogórkami w łaźni wodnej przez 15 minut. Następnie spuść wodę, ponownie zagotuj, zalej ogórki i podgrzewaj przez 15 minut.
po ponownym spuszczeniu wody z ogórków Dodaj do niej przyprawy-goździki, pieprz, sól, cukier i ocet. Gotuj tę marynatę przez 10-15 minut na małym ogniu, wlej ogórki do góry.
pokrywki sterylizuj przez 5 minut. Zwiń słoiki. Pozostaw słoiki do góry nogami na dwa dni pod kołdrą. W dniu 3 Odwróć puszki i pozostaw je pod kołdrą na kolejne dwa dni. Następnie ogórki są gotowe do przechowywania i spożycia.
miłych wakacji. Poczęstuj się ogórkami!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Agrest - 43 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g