skład / składniki
metoda gotowania
1. Dokładnie opłucz grzyby, odetnij nogi. Duże grzyby zaleca się pokroić na połówki i ćwiartki, aby gotowały się w tym samym czasie.
2. Aby marynata nie ciemniała, zalej mchy wrzącą wodą przed gotowaniem i ponownie spłucz w zimnej wodzie.
3. Gotuj przygotowane mchy w osolonej wodzie przez około 30 minut. Wysterylizuj słoiki i napełnij je grzybami w trzech czwartych objętości.
4. Do marynaty zagotuj wodę, dodaj cukier, sól, paprykę, musztardę, liść laurowy, marchewki w plasterkach, Cebulki.
5. Gotuj marynatę przez 5-10 minut, dodaj ocet na końcu, zagotuj i wyłącz. Wlać marynatę do grzybów w słoikach.
6. Zwiń wysterylizowane pokrywki, odwróć i umieść pod kocem, aż ostygnie. Następnie wyślij słoiki do przechowywania w chłodnym miejscu.
Wesołych świąt zimowych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g