skład / składniki
metoda gotowania
1. Posortuj grzyby, oczyść, umyj i zalej wodą z kwasem cytrynowym(0,5 łyżeczki). Po odstawieniu grzybów opłucz je ponownie.
2. Grzyby zalać osoloną wodą (1 łyżka) i doprowadzić do wrzenia, odcedzić.
3. Wlać grzyby wrzącą wodą (3 l), sól (3 łyżki) i dodać kwas cytrynowy (1 łyżeczka). Gotuj przez 25 minut, dodaj ocet na minutę przed gotowaniem. Następnie wrzuć grzyby do durszlaka i poczekaj, aż cały płyn spłynie.
4. Cebulę i czosnek, które trafią do marynaty, obrać i spłukać. Pokrój cebulę na pół pierścienia, a czosnek na kilka części.
5. Do marynaty dodaj wszystkie składniki oprócz octu do wrzącej wody i gotuj przez 7 minut.
6. Odcedź grzyby i wlej je do marynaty. Gotuj po gotowaniu przez 25 minut na małym ogniu. Gdy opadną na dno, dodaj ocet.
7. Wrzuć grzyby do przygotowanej miski. Po schłodzeniu przechowuj w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Grzyby miodowe - 20 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g