grzyby miodowe marynowane z cebulą

świetna przekąska na świąteczny stół! Gotuj! Po prostu eksplozja smaku! Prawie wszystkie grzyby gotuję zgodnie z tym przepisem. Gotowane grzyby można dodać do sałatki, będą doskonałym dodatkiem do obiadu lub niezależnej przekąski.
ArtesianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 25 % 1 g
węglowodany 50 % 2 g
14 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Posortuj grzyby, oczyść, umyj i zalej wodą z kwasem cytrynowym(0,5 łyżeczki). Po odstawieniu grzybów opłucz je ponownie.
2. Grzyby zalać osoloną wodą (1 łyżka) i doprowadzić do wrzenia, odcedzić.
3. Wlać grzyby wrzącą wodą (3 l), sól (3 łyżki) i dodać kwas cytrynowy (1 łyżeczka). Gotuj przez 25 minut, dodaj ocet na minutę przed gotowaniem. Następnie wrzuć grzyby do durszlaka i poczekaj, aż cały płyn spłynie.
4. Cebulę i czosnek, które trafią do marynaty, obrać i spłukać. Pokrój cebulę na pół pierścienia, a czosnek na kilka części.
5. Do marynaty dodaj wszystkie składniki oprócz octu do wrzącej wody i gotuj przez 7 minut.
6. Odcedź grzyby i wlej je do marynaty. Gotuj po gotowaniu przez 25 minut na małym ogniu. Gdy opadną na dno, dodaj ocet.
7. Wrzuć grzyby do przygotowanej miski. Po schłodzeniu przechowuj w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Grzyby miodowe - 20   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy