kawior kurkowy na zimę

Przygotuj pyszne preparaty grzybowe dla rodziny! Kawior z kurków to doskonały preparat na zimę! Z tej ilości składników uzyskuje się dwie półlitrowe puszki kawioru. Olej roślinny powinien być bezwonny, rafinowany. Odpowiedni jest słonecznik lub jakikolwiek inny smak. Ocet do tego przepisu potrzebuje bardzo mało. Jeśli przedmiot jest przechowywany na zimno, nie można w ogóle dodawać octu.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 73 % 8 g
węglowodany 18 % 2 g
81 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

w szczycie sezonu grzybowego miłośnicy zbierania grzybów stają przed zadaniem pysznego przygotowania zebranych plonów. Grzyby można jeść od razu i oczywiście przygotować na zimę. Najprostszym sposobem jest zamrożenie, najbardziej banalnym jest marynowanie lub solenie, a najsmaczniejszym jest ugotowanie kawioru grzybowego. Ten przepis opisuje sposób przygotowania pachnącego i bardzo smacznego kawioru z kurków.

1. Przede wszystkim grzyby należy obrać. Sortujemy kurki, usuwamy z nich szczątki leśne, odcinamy dolną część nóg. Oczyszczone grzyby myjemy pod bieżącą wodą.

2. Przygotowane kurki układamy w durszlaku, pozwalamy płynowi spłynąć. Następnie posiekaj grzyby. Do tego celu idealny jest blender lub maszynka do mięsa. W razie potrzeby możesz bardzo drobno posiekać nożem, ale zajmie to więcej czasu.

3. Posiekane kurki umieszcza się na patelni z grubym dnem. Wlej połowę porcji oleju roślinnego, wymieszaj.

4. Wysyłamy patelnię na małym ogniu. Przykryj pokrywką, gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę. Od czasu do czasu mieszaj, aby grzyby się nie przypaliły. Podczas gaszenia ciecz odparowuje się z kurków, co oznacza, że nie należy dodawać wody.

5. Obierz cebulę, pokrój tak małe, jak to możliwe. Obierz marchewki, trzy na drobnej tarce. Wlej pozostały olej roślinny na patelnię, umieść na kuchence.

6. Gdy olej się rozgrzeje, podsmaż cebulę i marchewkę na złoty kolor. W tym procesie mieszamy.

7. Po określonym czasie, a mianowicie, gdy minie godzina, kładziemy smażone warzywa na grzybach. Sól i pieprz do smaku. Mieszać.

8. Kontynuujemy duszenie przez kolejne 20 minut, na samym końcu dodajemy ocet. W tym czasie przygotujemy banki. Powinny być już czyste. Sterylizujemy je w dowolny dogodny sposób. nie zapomnij o pokrywkach, zalej je wrzącą wodą.

9. Wrzący kawior układamy w słoikach, zamykamy. Obracamy półfabrykaty do góry nogami, owijamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

udanych półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Kurki - 13   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy