ciasto na placki ziemniaczane

udany przepis na pyszne ciasta. Możesz piec i smażyć! Ciasto na placki z ziemniakami według tego przepisu przygotowuje się na kefirze. Ciasta są smaczne i miękkie, a co najważniejsze, można je zarówno piec, jak i smażyć na patelni. Cechą ciasta jest to, że można z niego bardzo szybko przygotować placki. Nie musi się dopasowywać, nie można go długo ugniatać i przechowywać. Zagnieść - i natychmiast wyrzeźbić i upiec pyszne ciasta dla ukochanej rodziny!
aleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 73 % 40 g
252 kcal
IG: 3 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

ugotujemy ciasto na ciasta na kefirze i zagniecimy je za pomocą robota kuchennego. Ale możesz to zrobić rękami-nie jest to trudne i szybkie. Jeśli nie ma kefiru, można go zastąpić kwaśną śmietaną, ale lepiej jest wziąć niskotłuszczową-10-15%. Używając kefiru do ciasta, dodaj masło, które należy stopić i ostudzić. Używając kwaśnej śmietany, możesz obejść się bez oleju.

więc wlej kefir do miski kombajnu (rozłóż śmietanę). Tam rozbijamy jajko, wlewamy sól i sodę. Dodaj również stopione i lekko schłodzone masło. Wymieszaj wszystko, włącz niską prędkość. Przesiej mąkę i Dodaj części do miski, wymieszaj, ale krótko-nie dłużej niż minutę. Ciasto jest bardzo miękkie, trochę lepkie. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki, ale ważne jest, aby nie wbijać ciasta - powinno pozostać miękkie.

posyp powierzchnię roboczą mąką, rozłóż ciasto z miski i ugniataj rękami przez kolejne 1 minutę. Nie jest to konieczne przez długi czas, w przeciwnym razie straci lekkość. Następnie ciasto jest całkowicie gotowe do uformowania z niego placków z ziemniakami. Nie dokręcaj, ponieważ jeśli zostawisz ciasto przez długi czas, ciasta z niego okażą się twarde i zbyt gęste. Jest to dokładnie ta wersja ciasta, gdy placki muszą być szybko ugotowane, jak mówią, w pośpiechu.

W sumie z podanej liczby składników uzyskuje się 16-20 pasztecików. Podziel gotowe ciasto na pół, a następnie każdą połowę na pół. Po każdej ćwiartce ciasta tworzymy opaskę uciskową i kroimy ją na 4-5 części. Zwijamy kawałki w bułki, a następnie posypujemy mąką, zwijamy w okrągłe warstwy i napełniamy nadzieniem.

pyszne ciasta!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy