skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Aktywuj drożdże: - 8GR suchych drożdży wymieszaj z 1 godz. l.cukru, wlej ciepłe mleko / 25-30 stopni, palec nie jest gorący / i pozostaw na 15 minut, aż pojawi się "czapki".
Krok 3:
Roztop masło i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 4:
W misce rozbij dwa jajka, dodaj pozostały cukier, cukier waniliowy i sól. Ubij trzepaczką. / Użyłam cukru waniliowego z naturalną wanilią, dała ciemny kolor płynu i plamki w cieście, ale smak jest cudowny/.
Krok 5:
Następnie wlej kefir o temperaturze pokojowej.
Krok 6:
I ożywiona mieszanka drożdży. Dobrze wymieszaj.
Krok 7:
W misce do wyrabiania ciasta przesiać mąkę, zrobić dziurę i wlać mieszaninę płynnych składników, dobrze wymieszać. Najpierw trzepaczką, potem łopatką lub ręką.
Krok 8:
Pod koniec ugniatania wlej schłodzone masło, Kontynuuj ugniatanie ręką w misce.
Krok 9:
Następnie na stole. Ugniataj przez około 10 minut. Jeśli ciasto jest płynne/ jak na zdjęciu/, odkurz 20-25 g mąki i wymieszaj. Aby ułatwić ugniatanie, lekko posmaruj ręce i stół olejem roślinnym. Na początku ciasto będzie lepkie, a na końcu zbierze się w miękką i przewiewną grudkę. Ciasto jest delikatne, gotowe nie przykleja się do rąk i stołu.
Krok 10:
Posmaruj czystą miskę olejem roślinnym, umieść zaokrąglone ciasto i przykryj folią i serwetką. Pozostaw w ciepłym miejscu bez przeciągu średnio na 1,5 godziny. / U mnie pasuje w ledwo ciepłym wyłączonym piekarniku, temperatura 25-35 stopni nie jest wyższa/.
Krok 11:
Ciasto znacznie zwiększy swoją objętość, tak stało się po 1h 20min. Lekko ugniatając kształt bochenka, podziel na pół. Usuń jedną część, przykryj folią. Podziel inną część na 8 mniej więcej równych kawałków po 65-70 gramów. Z tej ilości ciasta uzyskuje się 16 serników, dwie duże standardowe blachy do pieczenia o wymiarach 37 x 43 cm.
Krok 12:
Pozostaw przygotowane ciastka na arkuszu do proofingu na 30 minut. Następnie wykonaj wycięcie, nasmaruj boki, włóż nadzienie i natychmiast upiecz w nagrzanym piekarniku w 190 stopni. około 20-25min. Te serniki są uzyskiwane z tego testu.. bardzo smaczne !
w przypadku serników ze słodko-kwaśnym i słodkim nadzieniem możesz zwiększyć ilość cukru do 80gr./ to jest dla słodyczy/, ale wtedy mąka będzie musiała być nieco zwiększona, ponieważ cukier upłynnia ciasto. Dodawaj mąkę bardzo stopniowo już podczas ugniatania na stole.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g