ciasto sernikowe na suchych drożdżach

maślane, drożdżowe uniwersalne, bujne! Ciasto nadaje się do serników z dowolnym nadzieniem. Miękkie, przewiewne, porowate. Serniki z niego i następnego dnia są miękkie, delikatne. Przygotowanie jest dość proste i szybkie do ciasta drożdżowego. Jak zawsze ważne jest, aby sprawdzić datę ważności drożdży i odpowiednio odmierzyć składniki, a serniki zawsze dobrze smakują.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 70 % 40 g
278 kcal
IG: 5 / 2 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aktywuj drożdże: - 8GR suchych drożdży wymieszaj z 1 godz. l.cukru, wlej ciepłe mleko / 25-30 stopni, palec nie jest gorący / i pozostaw na 15 minut, aż pojawi się "czapki".

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztop masło i pozostaw do ostygnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce rozbij dwa jajka, dodaj pozostały cukier, cukier waniliowy i sól. Ubij trzepaczką. / Użyłam cukru waniliowego z naturalną wanilią, dała ciemny kolor płynu i plamki w cieście, ale smak jest cudowny/.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej kefir o temperaturze pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I ożywiona mieszanka drożdży. Dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce do wyrabiania ciasta przesiać mąkę, zrobić dziurę i wlać mieszaninę płynnych składników, dobrze wymieszać. Najpierw trzepaczką, potem łopatką lub ręką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pod koniec ugniatania wlej schłodzone masło, Kontynuuj ugniatanie ręką w misce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie na stole. Ugniataj przez około 10 minut. Jeśli ciasto jest płynne/ jak na zdjęciu/, odkurz 20-25 g mąki i wymieszaj. Aby ułatwić ugniatanie, lekko posmaruj ręce i stół olejem roślinnym. Na początku ciasto będzie lepkie, a na końcu zbierze się w miękką i przewiewną grudkę. Ciasto jest delikatne, gotowe nie przykleja się do rąk i stołu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj czystą miskę olejem roślinnym, umieść zaokrąglone ciasto i przykryj folią i serwetką. Pozostaw w ciepłym miejscu bez przeciągu średnio na 1,5 godziny. / U mnie pasuje w ledwo ciepłym wyłączonym piekarniku, temperatura 25-35 stopni nie jest wyższa/.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto znacznie zwiększy swoją objętość, tak stało się po 1h 20min. Lekko ugniatając kształt bochenka, podziel na pół. Usuń jedną część, przykryj folią. Podziel inną część na 8 mniej więcej równych kawałków po 65-70 gramów. Z tej ilości ciasta uzyskuje się 16 serników, dwie duże standardowe blachy do pieczenia o wymiarach 37 x 43 cm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pozostaw przygotowane ciastka na arkuszu do proofingu na 30 minut. Następnie wykonaj wycięcie, nasmaruj boki, włóż nadzienie i natychmiast upiecz w nagrzanym piekarniku w 190 stopni. około 20-25min. Te serniki są uzyskiwane z tego testu.. bardzo smaczne !

w przypadku serników ze słodko-kwaśnym i słodkim nadzieniem możesz zwiększyć ilość cukru do 80gr./ to jest dla słodyczy/, ale wtedy mąka będzie musiała być nieco zwiększona, ponieważ cukier upłynnia ciasto. Dodawaj mąkę bardzo stopniowo już podczas ugniatania na stole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy