skład / składniki
metoda gotowania
możesz wziąć dowolny ryż do bimbru-smak gotowego napoju nie będzie się różnił w zależności od rodzaju zbóż lub jego ceny. Dobrze spłucz ryż do czystej wody, przenieś do dużej emaliowanej patelni. Wlej ryż 10 litrami wody i umieść na dużym ogniu.
gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie do minimum. Gotuj ryż, od czasu do czasu mieszając, przez 35-40 minut. Dodaj wodę (w sumie podczas gotowania dodaj dwa litry wody). Upewnij się, że ryż się nie pali. W rezultacie w tym czasie ryż powinien ugotować się w owsiankę. Wyłącz ogień, przykryj pokrywką i trzymaj ryż, aż ostygnie do 65 stopni Celsjusza.
w tym czasie zmiel słód, napełnij go litrem wody, dobrze wymieszaj. Ta mieszanina jest stopniowo wprowadzana do masy ryżowej, która ostygła do pożądanej temperatury. Jednocześnie stale przeszkadzamy. Podgrzej mieszaninę do 65 stopni na małym ogniu i utrzymuj ten reżim temperaturowy przez półtorej godziny.
Pod Koniec czasu wlej bardzo zimną wodę do miski. Bierzemy patelnię z masą ryżową i zanurzamy w misce z lodowatą wodą, mieszamy ryż. Jest to konieczne, aby masa ryżowa bardzo szybko ostygła. Pożądana temperatura wynosi 25 stopni. Próbujemy brzeczki. Jeśli wszystko zostało zrobione poprawnie, powinno smakować słodko.
powstałą brzeczkę wlewa się do butelki (lub innego pojemnika przeznaczonego do fermentacji). Dodajemy jeden litr wody, a także rozcieńczone drożdże (podczas rozcieńczania kierujemy się zaleceniami producenta wskazanymi na opakowaniu). Ważne jest, aby pojemnik był pełny w trzech czwartych (powinno być miejsce na fermentację). Wszystko dobrze wymieszaj i zainstaluj uszczelkę wodną.
umieść pojemnik w ciemnym i ciepłym miejscu (temperatura pokojowa) na tydzień. W tym czasie zacier fermentuje, staje się znacznie lżejszy i traci słodycz. Pęcherzyki powietrza nie będą obserwowane. Następnie filtrujemy zacier przez gazę złożoną trzy do czterech razy.
Destylujemy zacier na maszynie bimbrowniczej o dowolnym projekcie. Dokonujemy selekcji, aż Forteca w strumieniu spadnie do 30 stopni. Następnie rozcieńczamy powstały bimber, który, nawiasem mówiąc, może być nieco mętny, czystą wodą do siły 20 stopni.
następnie filtrujemy bimber, wlewając węgiel do konewki, przeplatając go warstwami wacików. W sumie wystarczą trzy warstwy węgla. Od dołu do góry powinny znajdować się waciki. Wlej bimber przez filtr cienkim strumieniem. Obliczanie węgla - 50 gramów na 1 litr płynu.
teraz destylujemy bimber po raz drugi. Pierwsze 15% płynu to tak zwana "Głowa". Ta frakcja nie nadaje się do spożycia. Następnie zbieramy "ciało" - główny produkt. Zbieramy go, aż Forteca w strumieniu spadnie do 45 stopni.
rozcieńczyć powstały bimber czystą wodą do siły 40-45 stopni, po czym wlać do butelek i hermetycznie zamknąć. Po dwóch dniach bimber będzie gotowy do użycia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Słód - 361 kcal/100g
- Węgiel - 120 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g