ciasto Aleksandryjskie na mleku
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
lekko ubij jajka, pokrój masło na kawałki, wymieszaj wszystkie produkty z ciepłym mlekiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 8-12 godzin (możesz zostawić na noc).Następnie dodaj: sól, rodzynki na parze; cukier waniliowy, koniak, około 2,5 kg mąki. Zagnieść miękkie, lepkie ciasto, zanurzając ręce w oleju słonecznikowym. Włóż do proofingu na półtorej godziny,aż podwoi się. Nałóż 1/3 formy, poczekaj, aż będzie pasować prawie do krawędzi i upiecz z 180 gr. do gotowości. Posmaruj wierzch schłodzonych ciast wielkanocnych lukrem, udekoruj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g