dżem z czarnej porzeczki na zimę

dżem z czarnej porzeczki to magazyn witamin.
alexey3692Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 56 g
218 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotuj porzeczki. Umyj w zimnej wodzie, usuń gałązki i pomarszczone jagody. Zmiel jagody blenderem i przykryj cukrem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podpalamy i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na cichym ogniu przez pięć minut, nie zapomnij okresowo mieszać i usuwać gęstej piany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij z pieca i pozostaw do ostygnięcia na 3-4 godziny. Ponownie podpalamy i gotujemy przez 7 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przetrzyj przez sito i ponownie zagotuj, wlej do sterylnych słoików i przekręć gotowanymi pokrywkami. Ciasto można wyrzucić lub ugotować kompot.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odwróć i pozostaw na noc. Sprzątamy w ciemnym miejscu. Dziękuję za obejrzenie i przeczytanie mojego przepisu. Do widzenia wszystkim i miłej herbaty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Świeżo mrożona czarna porzeczka - 44   kcal/100g

Podobne przepisy