dżem z czarnej porzeczki na zimę
skład / składniki
20
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek przygotuj porzeczki. Umyj w zimnej wodzie, usuń gałązki i pomarszczone jagody. Zmiel jagody blenderem i przykryj cukrem.
Krok 2:
Podpalamy i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na cichym ogniu przez pięć minut, nie zapomnij okresowo mieszać i usuwać gęstej piany.
Krok 3:
Wyjmij z pieca i pozostaw do ostygnięcia na 3-4 godziny. Ponownie podpalamy i gotujemy przez 7 minut.
Krok 4:
Przetrzyj przez sito i ponownie zagotuj, wlej do sterylnych słoików i przekręć gotowanymi pokrywkami. Ciasto można wyrzucić lub ugotować kompot.
Krok 5:
Odwróć i pozostaw na noc. Sprzątamy w ciemnym miejscu. Dziękuję za obejrzenie i przeczytanie mojego przepisu. Do widzenia wszystkim i miłej herbaty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Świeżo mrożona czarna porzeczka - 44 kcal/100g