maślane słodkie ciasto

proste i ekonomiczne ciasto na słodkie ciasto maślane! Wiele gospodyń domowych nie lubi zadzierać z ciastem drożdżowym, nie ma wystarczająco dużo czasu na stanie tego ciasta, ale gospodarstwa domowe wymagają słodkich wypieków na herbatę. Doskonały przepis na maślane ciasto bez drożdży przyda się na taką okazję, jest przygotowywany szybko i prosto. Ponadto ten przepis nie uderzy w budżet rodzinny, ponieważ praktycznie nie wymaga więcej składników niż drożdże.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 19 % 12 g
węglowodany 70 % 44 g
309 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Przygotuj składniki. Mąkę należy przesiać do dużej miski, lepiej zrobić to kilka razy, wtedy ciasto będzie bardziej przewiewne i maślane.
w innej misce rozpuść masło w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Pozwól olejowi ostygnąć i wlej go do środka miski z mąką, robiąc tam małe wgłębienie.
natychmiast wbij jedno jajko kurze. Jeśli chcesz, możesz zwiększyć liczbę jaj, ciasto będzie tylko maślane, ale wystarczy jedno. Dokładnie wymieszaj masę, aż uzyskasz jednorodną konsystencję.
dodaj śmietanę do tej masy, lepiej jest wziąć śmietanę domową lub z dużym procentem tłuszczu. Ciasto okaże się delikatniejsze i bardziej miękkie. Wlej cukier i sól do miski z ciastem, ilość cukru można zwiększyć do smaku. Jeśli wypieki są pieczone z dżemem, dżemem lub innym słodkim nadzieniem, śmietaną i tym podobnymi, cukier do ciasta wystarczy w tej ilości.
rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Jest lekko cieknący. I posyp mąkę małymi częściami, zagniataj miękkie i elastyczne ciasto rękami. W rezultacie nie powinien przyklejać się do rąk i być bardzo posłuszny. Zawiń go w folię spożywczą i pozostaw na stole na pół godziny, aby odpocząć. Ciasto bez drożdży jest gotowe. możesz przejść do pieczenia z niego produktów. Z takiego ciasta można piec ciasta, bułki, serniki, bułki i inne produkty mączne. Nawet początkująca i najmłodsza gospodyni poradzi sobie z tym testem, zawsze okazuje się udany. Nie potrzeba dużo czasu na jego przygotowanie, produkty do jego przygotowania zawsze znajdą się w każdym domu.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy