korniszony kurczaki na patelni

Zachwyć rodzinę wykwintnym daniem-Zobacz oryginalny przepis! Małe i delikatne, z wyrafinowanym aromatem i bogatym smakiem - to pierwsza rzecz, która przychodzi mi na myśl, gdy myślę o kurczakach korniszonowych gotowanych na patelni. Z reguły gotuję je zgodnie z zasadą gotowania słynnych kurczaków tytoniowych, zwłaszcza że mam odpowiednią patelnię.
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 15 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 7 % 2 g
189 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

to danie ma tak cudowną nazwę, ponieważ korniszony nazywane są bardzo małymi kurczakami (350-600 G), A termin ten pojawił się stosunkowo niedawno.

więc bierzemy kurczaka z korniszonu, a jeśli są bardzo małe, możesz zrobić dwa, dobrze umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Przecinamy pierś, rozkładamy tuszę na desce i przykrywając gęstą plastikową torbą, uderzamy młotkiem kuchennym. Zadaniem tego procesu jest łamanie kości. Następnie sól tuszy i posyp czarny i czerwony pieprz.

wlej oliwę z oliwek na patelnię, wyciśnij czosnek i intensywnie mieszając podgrzewaj, aż czosnek zacznie pachnieć (1-2 minuty). W tym momencie dodaj suchą bazylię, paprykę i czarny pieprz, wymieszaj i dodaj sok pomidorowy (wcześniej wyciśnięty z pomidorów). Gotuj przez kilka minut, ponownie nie zapominając o mieszaniu i wyłączaniu.

na patelni do gotowania kurczaka topi się roztopione masło i wkłada tam tuszę (najpierw skrzydłami w dół). Przykręcamy pokrywkę lub przykrywamy talerzem i wkładamy ładunek (na przykład garnek z wodą).

mały kurczak gotuje się tylko przez 6-15 minut z jednej strony. Nie wysychaj!
gdy kurczak jest gotowy z jednej strony, ostrożnie odwróć go na drugą stronę i posmaruj wierzch częścią przygotowanego sosu.

podawaj kurczaka korniszonowego posypanego ziołami i lekko polanego sosem z ulubionym dodatkiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Kurczaki korniszony - 173   kcal/100g

Podobne przepisy