skład / składniki
metoda gotowania
to danie ma tak cudowną nazwę, ponieważ korniszony nazywane są bardzo małymi kurczakami (350-600 G), A termin ten pojawił się stosunkowo niedawno.
więc bierzemy kurczaka z korniszonu, a jeśli są bardzo małe, możesz zrobić dwa, dobrze umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Przecinamy pierś, rozkładamy tuszę na desce i przykrywając gęstą plastikową torbą, uderzamy młotkiem kuchennym. Zadaniem tego procesu jest łamanie kości. Następnie sól tuszy i posyp czarny i czerwony pieprz.
wlej oliwę z oliwek na patelnię, wyciśnij czosnek i intensywnie mieszając podgrzewaj, aż czosnek zacznie pachnieć (1-2 minuty). W tym momencie dodaj suchą bazylię, paprykę i czarny pieprz, wymieszaj i dodaj sok pomidorowy (wcześniej wyciśnięty z pomidorów). Gotuj przez kilka minut, ponownie nie zapominając o mieszaniu i wyłączaniu.
na patelni do gotowania kurczaka topi się roztopione masło i wkłada tam tuszę (najpierw skrzydłami w dół). Przykręcamy pokrywkę lub przykrywamy talerzem i wkładamy ładunek (na przykład garnek z wodą).
mały kurczak gotuje się tylko przez 6-15 minut z jednej strony. Nie wysychaj!
gdy kurczak jest gotowy z jednej strony, ostrożnie odwróć go na drugą stronę i posmaruj wierzch częścią przygotowanego sosu.
podawaj kurczaka korniszonowego posypanego ziołami i lekko polanego sosem z ulubionym dodatkiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g
- Kurczaki korniszony - 173 kcal/100g