wątroba królika w śmietanie

Przygotuj wykwintne danie z wątroby królika-jest pyszne i zdrowe! W naszym kraju zawsze były króliki. Kiedy zimą ich liczba musiała zostać znacznie zmniejszona, pojawiło się pytanie, co zrobić z podrobami. Przez wiele lat zgromadziłem wiele pysznych przepisów i chcę się z Tobą podzielić jednym z nich. W kwaśnej śmietanie wątroba jest najdelikatniejsza-nabiera lekkiego kremowego smaku. To danie jest przygotowywane z najprostszych składników, ale wychodzi nierealistycznie smaczne.
Elena ElenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 10 g
tłuszcze 45 % 10 g
węglowodany 9 % 2 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 15 min

najpierw musisz namoczyć wątrobę w zimnej wodzie. Czas moczenia zależy od wieku królika i waha się od 20 do 90 minut. Jeśli wątroba ma specyficzny zapach, podczas moczenia możesz dodać trochę octu do wody.

namoczoną wątrobę należy wysuszyć i pokroić na kawałki średniej wielkości. Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Posiekaj cebulę w półpierścienie, pokrój marchewki w paski, a czosnek w plasterki.

następnie umieść patelnię z wysokimi bokami na ogniu, wlej olej roślinny i włóż do niego czosnek. Gdy olej się rozgrzeje i zacznie bulgotać wokół czosnku, możesz dodać cebulę, a po kilku minutach marchewkę. Smaż warzywa, mieszając, przez 4-6 minut, a następnie dodaj posiekaną wątrobę.

smaż wszystko razem przez kolejne 5 minut, a następnie wlej wrzącą wodę i gotuj na dużym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. Następnie musisz wszystko posolić, pieprzyć, w razie potrzeby dodać ulubione przyprawy, włożyć śmietanę, dobrze wymieszać i zmniejszyć ciepło.

dusić wątrobę z warzywami na średnim ogniu pod pokrywką przez kolejne 12-17 minut, w zależności od wielkości krojenia wątroby. Posyp gotową wątrobę królika posiekanym koperkiem, podawaj na gorąco z gotowanymi ziemniakami, kaszą gryczaną lub innym dodatkiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Wątroba królika - 120   kcal/100g

Podobne przepisy