skład / składniki
metoda gotowania
najpierw musisz namoczyć wątrobę w zimnej wodzie. Czas moczenia zależy od wieku królika i waha się od 20 do 90 minut. Jeśli wątroba ma specyficzny zapach, podczas moczenia możesz dodać trochę octu do wody.
namoczoną wątrobę należy wysuszyć i pokroić na kawałki średniej wielkości. Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Posiekaj cebulę w półpierścienie, pokrój marchewki w paski, a czosnek w plasterki.
następnie umieść patelnię z wysokimi bokami na ogniu, wlej olej roślinny i włóż do niego czosnek. Gdy olej się rozgrzeje i zacznie bulgotać wokół czosnku, możesz dodać cebulę, a po kilku minutach marchewkę. Smaż warzywa, mieszając, przez 4-6 minut, a następnie dodaj posiekaną wątrobę.
smaż wszystko razem przez kolejne 5 minut, a następnie wlej wrzącą wodę i gotuj na dużym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. Następnie musisz wszystko posolić, pieprzyć, w razie potrzeby dodać ulubione przyprawy, włożyć śmietanę, dobrze wymieszać i zmniejszyć ciepło.
dusić wątrobę z warzywami na średnim ogniu pod pokrywką przez kolejne 12-17 minut, w zależności od wielkości krojenia wątroby. Posyp gotową wątrobę królika posiekanym koperkiem, podawaj na gorąco z gotowanymi ziemniakami, kaszą gryczaną lub innym dodatkiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Wątroba królika - 120 kcal/100g