żabie łapki po chińsku w doniczce

prawdziwie chiński smak-ugotuj niezwykłe mięso i ciesz się! Wcześniej gotowałem kawałki kurczaka w ten sposób, a Ostatnio próbowałem gotować żabie udka. Okazało się niesamowicie pyszne! Jednocześnie pikantne, pikantne, słodkie i kwaśne danie - naprawdę azjatyckie!
JożykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 6 g
tłuszcze 50 % 15 g
węglowodany 30 % 9 g
194 kcal
IG: 78 / 0 / 22

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

aby przygotować to danie, potrzebujesz specjalnego glinianego garnka, w którym możesz gotować nad ogniem. Takie naczynia są powszechne zarówno w Azji, jak i Europie. W Rosji znalezienie garnka z żaroodpornej gliny nie jest takie proste, ale jest również możliwe. Mój przyniósł mi przyjaciel w prezencie z podróży zagranicznej.

więc przygotuj żabie udka:

1. Najpierw żabie udka należy marynować, do czego połączyć sos sojowy i ostrygowy, cukier, skrobię kukurydzianą, olej sezamowy, czarny pieprz i sól. Wymieszaj łapy z marynatą i odstaw na 30 minut.
2. Obierz cebulę, czosnek, imbir, a następnie pokrój cebulę na małe kawałki, imbir na talerze, posiekaj czosnek.
3. Dobrze podgrzej olej roślinny w garnku, usmaż w nim nogi na złoty kolor. Włóż je z garnka, spuść olej, pozostawiając około 2 łyżki. l.
4. Ponownie rozgrzej olej i dodaj do niego chili (świeże i suszone, w całości), cebulę, czosnek, imbir. Smażyć na dużym ogniu przez 2-3 minuty.
5. Wlać wino ryżowe, sos ostrygowy i sojowy, ocet balsamiczny, dodać skrobię kukurydzianą. Wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.
6. Wlej wodę, wlej pieprz syczuański, gotuj wszystko razem przez 3 minuty.
7. Włóż smażone żabie udka do powstałego sosu, gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty.
8. Włóż sól i cukier, wlej olej sezamowy.
9. Dodaj zieloną cebulę, wymieszaj.

podawaj danie na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Sos ostrygowy - 121   kcal/100g
  • Wino - 76   kcal/100g
  • Żabie łapki - 73   kcal/100g

Podobne przepisy