mątwa ze szpinakiem
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekaną cebulę, aż będzie lekko złocista.
2. Do cebuli dodaj koper włoski, rozrywając na kawałki, a następnie miętę. Smaż przez kilka minut.
3. Dodaj posiekaną i posiekaną mątwę. Piecz na średnim ogniu przez około 15 minut.
4. Dodaj wino, oliwki i wodę. Dusić przez 45 minut na małym ogniu.
5. Szpinak umyć i pokroić, dodać do mątwy. Dusić na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Dodaj sól i pieprz.
następnie danie można podać!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koper włoski - 49 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mątwa - 158 kcal/100g