mątwa ze szpinakiem

i smaczne, egzotyczne i dietetyczne! Przygotuj zdrowe danie! Mój mąż i ja po raz pierwszy spróbowaliśmy tego dania w Grecji i bardzo nam się podobało. Oczywiście dobrze jest gotować ze świeżych owoców morza, ale biorąc pod uwagę, jak trudno jest je znaleźć w naszych realiach (a często nawet niemożliwe), przygotowujemy je teraz z mrożonych. Po prostu smak greckiego lata!
marakeshAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 13 g
tłuszcze 20 % 4 g
węglowodany 15 % 3 g
113 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekaną cebulę, aż będzie lekko złocista.
2. Do cebuli dodaj koper włoski, rozrywając na kawałki, a następnie miętę. Smaż przez kilka minut.
3. Dodaj posiekaną i posiekaną mątwę. Piecz na średnim ogniu przez około 15 minut.
4. Dodaj wino, oliwki i wodę. Dusić przez 45 minut na małym ogniu.
5. Szpinak umyć i pokroić, dodać do mątwy. Dusić na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Dodaj sól i pieprz.

następnie danie można podać!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koper włoski - 49   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mątwa - 158   kcal/100g

Podobne przepisy