Kurczak z pieczarkami w śmietanie na patelni
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj jedzenie - umyj grzyby, Usuń folie i tłuszcz z fileta z kurczaka.
Krok 2:
Pokrój filety w kostkę.
Krok 3:
Roztop masło na patelni.
Krok 4:
Ułóż kurczaka i szybko usmaż. Jeśli chcesz mięso ze skórką, użyj innego masła-ghee lub mieszanki słonecznika i masła. W ten sposób olej się nie spali i możesz gotować w wyższej temperaturze.
Krok 5:
Pokrój grzyby.
Krok 6:
Włóż grzyby do kurczaka i smaż przez 5 minut, mieszając.
Krok 7:
Dodaj przyprawy i śmietanę. Jeśli chcesz płynny sos - dodaj wodę. Jeśli podajesz takiego kurczaka z makaronem, weź wodę z gotowania makaronu, zagęści SOS.
Krok 8:
Dusić pod przykryciem przez 5 minut. I gotowe. Koperek jest dobry ze śmietaną, więc podczas serwowania możesz go drobno posiekać i posypać naczynie.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g