skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj bakłażany. Odetnij ogony z obu stron owoców i pokrój bakłażana na pół (w poprzek).
Krok 2:
Czosnek obrać i pokroić na podłużne duże kawałki.
Krok 3:
Dodaj sól do czosnku i wymieszaj.
Krok 4:
W bakłażanie wykonaj wzdłużne szczeliny.
Krok 5:
Naszpikuj bakłażana czosnkiem i, w razie potrzeby, kawałkami ostrej papryki i ulubionymi przyprawami.
Krok 6:
Pokrój pomidory w kostkę. Jeśli chcesz, możesz usunąć z nich skórę.
Krok 7:
Umieść bakłażana w wysokim garnku.
Krok 8:
Ułóż pomidory na wierzchu, wypełniając nimi przestrzeń między bakłażanami.
Krok 9:
Umieść na małym ogniu i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
Krok 10:
Następnie spróbuj bulionu i dodaj sól, cukier i przyprawy do smaku. Dodaj olej roślinny. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut pod przykryciem.
Krok 11:
Bakłażany są gotowe, jeśli są miękkie i łatwe do przebicia nożem.
Krok 12:
Niech przekąska ostygnie w rondlu, a następnie przestaw na jeden dzień do lodówki, aby zaparzyć. Podczas serwowania pokrój bakłażana w pierścienie i ułóż na nich pomidory z patelni.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g