przekąska bakłażany i pomidory z czosnkiem

taka przekąska-cóż, bardzo letnia! Na domek i piknik-to jest to! Pomimo tego, że ta przekąska jest nalegana na jeden dzień, twój udział w niej wynosi 20 minut od siły. Ale potem nie raz wyjmiesz pachnące bakłażany z czosnku z rondla i podasz je do stołu jako danie koronne. A jak idą z kebabem!..
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 70 % 7 g
49 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj bakłażany. Odetnij ogony z obu stron owoców i pokrój bakłażana na pół (w poprzek).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Czosnek obrać i pokroić na podłużne duże kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól do czosnku i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W bakłażanie wykonaj wzdłużne szczeliny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Naszpikuj bakłażana czosnkiem i, w razie potrzeby, kawałkami ostrej papryki i ulubionymi przyprawami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pomidory w kostkę. Jeśli chcesz, możesz usunąć z nich skórę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść bakłażana w wysokim garnku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż pomidory na wierzchu, wypełniając nimi przestrzeń między bakłażanami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść na małym ogniu i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie spróbuj bulionu i dodaj sól, cukier i przyprawy do smaku. Dodaj olej roślinny. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut pod przykryciem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Bakłażany są gotowe, jeśli są miękkie i łatwe do przebicia nożem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Niech przekąska ostygnie w rondlu, a następnie przestaw na jeden dzień do lodówki, aby zaparzyć. Podczas serwowania pokrój bakłażana w pierścienie i ułóż na nich pomidory z patelni.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy