skład / składniki
metoda gotowania
1. Pokrój bakłażany wzdłuż na połówki, a następnie pokrój każdą na talerze o grubości 0,7 cm.
2. Czas minął-opłucz bakłażana i lekko ściśnij.
3. Rozgrzej olej roślinny (2/3) na patelni, usmaż w nim bakłażany na średnim ogniu, nie zapominając o zamieszaniu. Smaż je, aż będą rumiane i miękkie (około 10 minut).
4. Połóż smażony bakłażan na ręczniku papierowym, który usunie nadmiar oleju.
5. Zanurz pomidory na kilka sekund we wrzącej wodzie, a następnie usuń z nich skórkę. Obrane pomidory pokroić w kostkę.
6. Obierz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę na średnie kawałki, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Paprykę pokroić w cienkie paski.
7. Rozgrzej pozostały olej roślinny na patelni, smaż cebulę przez kilka minut.
8. Dodaj marchewkę i paprykę do cebuli, gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut na małym ogniu.
9. Obierz czosnek, posiekaj. Drobno posiekaj kolendrę. Wymieszaj je z pokrojonymi pomidorami, a następnie zmiel wszystko razem za pomocą blendera.
10. Posiekaj koperek, natkę pietruszki i bazylię.
11. Połóż smażony bakłażan na duszonych warzywach, dodaj posiekane warzywa, wymieszaj, gotuj wszystko razem przez kilka minut.
12. Wlej mieszankę pomidorów, czosnku i kolendry. Dodaj chmiel-suneli, sól do smaku, wszystko wymieszaj.
13. Dusić ajapsandali przez 10 minut na małym ogniu.
danie można podawać na gorąco lub pozostawić do ostygnięcia i zaparzenia przez pół godziny. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g