Ajapsandali gulasz warzywny w stylu kaukaskim

gulasz warzywny w stylu kaukaskim-pikantny, aromatyczny! Przygotuj pyszny obiad! Proponuję przygotować apetyczne danie ze świeżych warzyw-obfite i pikantne, bardzo smaczne. Nawiasem mówiąc, nadaje się do postu i wegetarian. Spróbuj!
KalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 50 % 8 g
węglowodany 44 % 7 g
101 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 35 min

1. Pokrój bakłażany wzdłuż na połówki, a następnie pokrój każdą na talerze o grubości 0,7 cm.
2. Czas minął-opłucz bakłażana i lekko ściśnij.
3. Rozgrzej olej roślinny (2/3) na patelni, usmaż w nim bakłażany na średnim ogniu, nie zapominając o zamieszaniu. Smaż je, aż będą rumiane i miękkie (około 10 minut).
4. Połóż smażony bakłażan na ręczniku papierowym, który usunie nadmiar oleju.
5. Zanurz pomidory na kilka sekund we wrzącej wodzie, a następnie usuń z nich skórkę. Obrane pomidory pokroić w kostkę.
6. Obierz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę na średnie kawałki, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Paprykę pokroić w cienkie paski.
7. Rozgrzej pozostały olej roślinny na patelni, smaż cebulę przez kilka minut.
8. Dodaj marchewkę i paprykę do cebuli, gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut na małym ogniu.
9. Obierz czosnek, posiekaj. Drobno posiekaj kolendrę. Wymieszaj je z pokrojonymi pomidorami, a następnie zmiel wszystko razem za pomocą blendera.
10. Posiekaj koperek, natkę pietruszki i bazylię.
11. Połóż smażony bakłażan na duszonych warzywach, dodaj posiekane warzywa, wymieszaj, gotuj wszystko razem przez kilka minut.
12. Wlej mieszankę pomidorów, czosnku i kolendry. Dodaj chmiel-suneli, sól do smaku, wszystko wymieszaj.
13. Dusić ajapsandali przez 10 minut na małym ogniu.

danie można podawać na gorąco lub pozostawić do ostygnięcia i zaparzenia przez pół godziny. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy