Jak zrobić sos demi glace

Spróbuj zrobić słynny francuski sos demi glace w swoim domu! Gotowanie jest długie, ale proste. A Spędzony Czas jest tego wart, ponieważ jedna mała łyżeczka powstałego sosu może zamienić każde danie w arcydzieło sztuki kulinarnej, poprawiając smak. Nie wierzysz? Przekonaj się sam!
MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 12 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 10 % 2 g
108 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

1. Rozłóż kości na blasze do pieczenia, posyp połową oleju roślinnego, lekko wymieszaj wszystko rękami.
2. Obierz marchewki i cebulę. Pokrój marchewki na krążki, cebulę na duże kawałki. Dobrze wymieszaj je z pozostałym olejem i koncentratem pomidorowym. Ułóż je na osobnej blasze wyłożonej pergaminem.
3. Piecz kości i warzywa przez 2 godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
4. Ułóż pieczone kości i warzywa w dużym rondlu.
5. Napełnij zawartość garnka zimną wodą, aby wszystko było przykryte.
6. Dodaj natkę pietruszki, tymianek, seler i czarne ziarna pieprzu.
7. Blachę do pieczenia, na której wypiekano kości, zalej gorącą wodą, wymieszaj zawartość, a także spuść na patelnię.
8. Gotuj na najmniejszym ogniu kości i przyprawione warzywa przez 8 godzin.
9. Czas minął-włóż kości, odcedź bulion przez sito.
10. Łyżką usuń tłuszcz z powierzchni uzyskanego stężonego bulionu. Nie wylewaj - można go używać do celów kulinarnych, tylko przechowywać w lodówce.
11. Odcedź bulion jeszcze raz i ponownie wlej do rondla.
12. Umieść patelnię na dużym ogniu, gotuj przez 1,5 godziny. Bulion powinien ciemnieć i gęstnieć.
13.Włóż sos do lodówki na kilka godzin, po czym można go użyć, dodając do różnych potraw.

przechowuj sos w lodówce.

udane eksperymenty kulinarne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Kości cukrowe - 105   kcal/100g

Podobne przepisy