skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozłóż kości na blasze do pieczenia, posyp połową oleju roślinnego, lekko wymieszaj wszystko rękami.
2. Obierz marchewki i cebulę. Pokrój marchewki na krążki, cebulę na duże kawałki. Dobrze wymieszaj je z pozostałym olejem i koncentratem pomidorowym. Ułóż je na osobnej blasze wyłożonej pergaminem.
3. Piecz kości i warzywa przez 2 godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
4. Ułóż pieczone kości i warzywa w dużym rondlu.
5. Napełnij zawartość garnka zimną wodą, aby wszystko było przykryte.
6. Dodaj natkę pietruszki, tymianek, seler i czarne ziarna pieprzu.
7. Blachę do pieczenia, na której wypiekano kości, zalej gorącą wodą, wymieszaj zawartość, a także spuść na patelnię.
8. Gotuj na najmniejszym ogniu kości i przyprawione warzywa przez 8 godzin.
9. Czas minął-włóż kości, odcedź bulion przez sito.
10. Łyżką usuń tłuszcz z powierzchni uzyskanego stężonego bulionu. Nie wylewaj - można go używać do celów kulinarnych, tylko przechowywać w lodówce.
11. Odcedź bulion jeszcze raz i ponownie wlej do rondla.
12. Umieść patelnię na dużym ogniu, gotuj przez 1,5 godziny. Bulion powinien ciemnieć i gęstnieć.
13.Włóż sos do lodówki na kilka godzin, po czym można go użyć, dodając do różnych potraw.
przechowuj sos w lodówce.
udane eksperymenty kulinarne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Kości cukrowe - 105 kcal/100g