czerwony ryż z grzybami i warzywami
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
1. Czerwony ryż opłucz i zagotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do wody szczyptę soli i ziół prowansalskich.
2. Gotuj grzyby w osolonej wodzie.
3. Obierz cebulę, po czym należy ją grubo posiekać i smażyć do miękkości w oliwie z oliwek.
4. Do cebuli dodaj marchewkę i paprykę, równo pokrojoną na średniej wielkości kawałki.
5. Następnie umieść nieobrane ząbki z jednej główki czosnku. Smaż wszystko przez dziesięć minut.
6. Dodaj ugotowane grzyby i smaż przez kolejne pięć minut, a następnie dodaj przyprawy (paprykę i czarny pieprz). Smaż przez kilka minut.
7. Następnie włóż ryż i gotuj wszystko razem na małym ogniu przez około pięć minut.
gotowy ryż podawaj na gorąco. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Czerwony ryż - 341 kcal/100g