skład / składniki
metoda gotowania
1. Obierz i pokrój cebulę na pół pierścienia. Małe cebule można po prostu pokroić w półpierścienie.
2. Rozgrzej olej na patelni na umiarkowanym ogniu, włóż cebulę, smaż na lekko złoty kolor.
3. Ząbek czosnku obrać i zmiażdżyć nożem, dodać do cebuli, smażyć 2 minuty (aż będzie przyjemny zapach).
4. Włóż tymianek (gałązkę), smaż wszystko razem przez kolejne 5-7 minut.
5. Dodaj masło, poczekaj, aż się rozpuści, a następnie wlej wino.
6. Dusić cebulę w winie na najmniejszym ogniu pod przykryciem przez 4-6 godzin (powinna być papka).
7. Dodaj sól, cukier, mieszankę mielonej papryki.
8. Włóż SOS demi glace, wszystko wymieszaj i trzymaj w ogniu przez kolejne 5 minut.
9. Usuń tymianek, dodaj bulion z kurczaka, zagotuj.
10. Usmaż dwa plastry bagietki na suchej patelni z obu stron, aż się zarumienią.
11. Posmakuj zupy, w razie potrzeby dodaj sól. Wlej zupę do formy.
12. Zetrzyj ser na grubej tarce.
13. Grzanki włożyć do zupy, posypać serem.
14. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 195 stopni na 6 minut (konieczne jest stopienie sera).
15. Udekoruj gotową zupę gałązką tymianku i natychmiast podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- SOS Demi-Glace - 51 kcal/100g