Zupa cebulowa z sosem demi glace

słynna francuska zupa cebulowa. Przygotuj wyśmienitą kolację! Według mnie i mojej rodziny zupa cebulowa z sosem demi glace to najsmaczniejsze pierwsze danie, jakie może być. Grzanki i ser, wspaniały smak i aromat... Spróbuj!
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 47 % 9 g
węglowodany 32 % 6 g
124 kcal
IG: 67 / 33 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 50 min

1. Obierz i pokrój cebulę na pół pierścienia. Małe cebule można po prostu pokroić w półpierścienie.
2. Rozgrzej olej na patelni na umiarkowanym ogniu, włóż cebulę, smaż na lekko złoty kolor.
3. Ząbek czosnku obrać i zmiażdżyć nożem, dodać do cebuli, smażyć 2 minuty (aż będzie przyjemny zapach).
4. Włóż tymianek (gałązkę), smaż wszystko razem przez kolejne 5-7 minut.
5. Dodaj masło, poczekaj, aż się rozpuści, a następnie wlej wino.
6. Dusić cebulę w winie na najmniejszym ogniu pod przykryciem przez 4-6 godzin (powinna być papka).
7. Dodaj sól, cukier, mieszankę mielonej papryki.
8. Włóż SOS demi glace, wszystko wymieszaj i trzymaj w ogniu przez kolejne 5 minut.
9. Usuń tymianek, dodaj bulion z kurczaka, zagotuj.
10. Usmaż dwa plastry bagietki na suchej patelni z obu stron, aż się zarumienią.
11. Posmakuj zupy, w razie potrzeby dodaj sól. Wlej zupę do formy.
12. Zetrzyj ser na grubej tarce.
13. Grzanki włożyć do zupy, posypać serem.
14. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 195 stopni na 6 minut (konieczne jest stopienie sera).
15. Udekoruj gotową zupę gałązką tymianku i natychmiast podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • SOS Demi-Glace - 51   kcal/100g

Podobne przepisy