skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj mięso-umyj, pokrój na porcje (Duże).
2. Obierz i grubo posiekaj cebulę.
3. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym, smaż mięso na złoty kolor na dużym ogniu, dodając porcje cebuli. Połóż rumiane mięso na talerzu i smaż cebulę jeszcze przez kilka minut.
4. Dodaj czosnek, smaż przez minutę.
5. Włóż puree pomidorowe, poczekaj, aż nadmiar wilgoci wyparuje i pojawi się pachnący zapach. Zmniejsz ciepło.
6. Wlej słodkie białe wino.
7. Po białym wlej wytrawne czerwone wino.
8. Dodaj jeden z najważniejszych składników tego dania - SOS demi glace.
9. Włóż sól, włóż mięso. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso na małym ogniu przez 1 godzinę (do miękkości).
10. Odcedź sos mięsny na osobnej patelni, usuń nadmiar tłuszczu z powierzchni.
11. Dodaj zmielony czarny pieprz do sosu, wymieszaj i odparuj na dużym ogniu, aż będzie gęsty.
12. SOS zgęstniał-dodaj sól (jeśli to konieczne), cukier, ocet jabłkowy.
podawaj gotowe danie z gotowanymi ziemniakami i świeżymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- SOS Demi-Glace - 51 kcal/100g
- Policzki wieprzowe - 540 kcal/100g
- Policzki wołowe - 200 kcal/100g