kulki mięsne w sosie włoskim

Przygotuj przepyszne włoskie danie na obiad! Rodzina doceni! Pyszne danie z włoskimi motywami i smakami. Pamiętaj, aby ugotować i posmakować! Najlepiej podawać z makaronem posypanym startym serem - z takim podaniem kulki mięsne chętnie jedzą dzieci, a także proszą o dodatki!
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 5 g
tłuszcze 52 % 11 g
węglowodany 24 % 5 g
138 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę. W tym celu cebulę należy obrać.
2. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i wyślij tam cebulę. Smażyć do przezroczystości.
3. W międzyczasie namocz bułkę tartą i pokrój połowę pietruszki. Nie zapomnij wymieszać cebuli.
4. Do miski wysyłamy mięso mielone, pietruszkę, namoczony chleb, wyciśnięty z wody.
5. Tam wysyłamy smażoną cebulę, czosnek w proszku, sól, pieprz i rozbijamy jajko.
6. Mieszaj mięso mielone i dodane do niego składniki, aż będą gładkie.

farsz odstawiamy na razie na bok i robimy sos:

7. Włączamy piec i kładziemy naczynia, w których zgasimy kulki. Włóż do niego świeże pomidory i konserwy we własnym soku, dodaj suszony czosnek, mielony czarny pieprz, sól i włoską mieszankę ziół. Wymieszaj i zagotuj.
8. W międzyczasie posiekaj bazylię i pozostałą natkę pietruszki, Wyślij do rondla z sosem. Zmniejszamy ogień i pozostawiamy do marności.

ostatni etap gotowania:

9. W tym czasie tworzymy kulki wielkości małego jaja kurzego z mielonego mięsa. A kiedy je wszystkie uformujemy, zanurzamy w gotującym się sosie.
10. Dusić kulki mięsne pod pokrywką przez 15-20 minut, aż będą całkowicie ugotowane.

podawaj z włoskim makaronem lub innym ulubionym dodatkiem. Na wierzch natrzyj parmezanem.

wszystkiego najsmaczniejszego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy