skład / składniki
metoda gotowania
1. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę. W tym celu cebulę należy obrać.
2. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i wyślij tam cebulę. Smażyć do przezroczystości.
3. W międzyczasie namocz bułkę tartą i pokrój połowę pietruszki. Nie zapomnij wymieszać cebuli.
4. Do miski wysyłamy mięso mielone, pietruszkę, namoczony chleb, wyciśnięty z wody.
5. Tam wysyłamy smażoną cebulę, czosnek w proszku, sól, pieprz i rozbijamy jajko.
6. Mieszaj mięso mielone i dodane do niego składniki, aż będą gładkie.
farsz odstawiamy na razie na bok i robimy sos:
7. Włączamy piec i kładziemy naczynia, w których zgasimy kulki. Włóż do niego świeże pomidory i konserwy we własnym soku, dodaj suszony czosnek, mielony czarny pieprz, sól i włoską mieszankę ziół. Wymieszaj i zagotuj.
8. W międzyczasie posiekaj bazylię i pozostałą natkę pietruszki, Wyślij do rondla z sosem. Zmniejszamy ogień i pozostawiamy do marności.
ostatni etap gotowania:
9. W tym czasie tworzymy kulki wielkości małego jaja kurzego z mielonego mięsa. A kiedy je wszystkie uformujemy, zanurzamy w gotującym się sosie.
10. Dusić kulki mięsne pod pokrywką przez 15-20 minut, aż będą całkowicie ugotowane.
podawaj z włoskim makaronem lub innym ulubionym dodatkiem. Na wierzch natrzyj parmezanem.
wszystkiego najsmaczniejszego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g